Dietetyczny Królik w Warzywach po Afrykańsku
4 udka z królika lub 4 z kurczaka albo paczka udek bez kości .
1 łyżeczka soli morskiej
0.5 łyżeczki pieprzu czarnego
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka cebuli w proszku
1 łyżeczka sł.papryki mielonej
1 łyżeczka sypkiej papryki wędzonej
1 łyżeczka przyprawy ziołowej ( suszone zioła: bazylia ,tymianek,oregano,)
1 czerwona cebula/ posiekaną w pióra
1-2 ziemniaki / obrane ,pokrojone w ćwiartki
1 cukinia / pokrojona w ćwiartki
1 duża marchewka/ pokrojona w plasterki
1 papryka świeża czerwona / pokrojona w paski
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Warzywa umyć ,osuszyć i pokroić .Mięso z królika przyprawić przyprawami wymieszanymi w miseczce .Wstawić na noc do lodówki aby mięso się przegryzło z przyprawami.
Naczynie żaroodporne nasmarować olejem , wsypać do niego warzywa ,przyprawić tymi samymi ziołami ( tymiankiem ,oregano ,bazylia , solą i pieprzem.Wymieszać ,ułożyć królika wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni na ok.50 minut.w zależności .Piec , aż mięso będzie miękkie .Mięso przewracam ci jakiś czas i mieszamy warzywa.Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz