Dorsz ze Szparagami Dietetyczny
SKŁADNIKI:
::::::::::::::::::::::::
4 filety dorsza
4 łyżki oliwy z oliwek
2 fileciki anchois
1 ząbek czosnku
Szparagi wiązka
Sól i pieprz
Skórka starta z 0.5 cytryny
0.5 szkl.ziół : koper, natka pietruszki, szczypiorek,mięta,
1/3 grubo posiekanych oliwek
2 łyżki soku z cytryny
Masło klarowane
:;::;:::::::::::::::::::::::::::::::::
PRZYGOTOWANIE
Zagotowujemy wodę z erytrolem 1 łyżeczką i 1 łyżeczką soli morskiej ,blanszujemy ok.15 minut szparagi ,umyte i pozbawione zdrewniałych końcówek .Odcedzamy ,kroimy na grubsze krążki szparagi.Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek,dodajemy fileciki anchois i szczyptę mielonej słodkiej papryki.Smażymy aż się rozpadną.Zwiększamy ogień i dodajemy krążki szparagów,doprawiamy solą i pieprzem.Chwile smażymy aż będą lekko chrupkie ,dodajemy skórkę starta z cytryny,posiekany ząbek czosnku .Mieszamy i przekładamy do miski, dodajemy drobno posiekane zioła , sok z cytryny oliwę z oliwek,mieszamy.Dorsza umytego i osuszonego przyprawiamy solą i pieprzem z każdej strony i smażymy na maśle klarowanym z obu stron.Rozkladamy rybę na talerze i na każdym kawałku wykładamy kilka łyżek sałatki że szparagów .
Komentarze
Prześlij komentarz