Dorsz ze Szparagami Dietetyczny



Jedno z lepszych dań na rybę .Już same.smaki  proszą się o to aby ją zjeść ha ha 🤣😂.Polecam bardzo ten przepis .

SKŁADNIKI:

::::::::::::::::::::::::

4 filety dorsza

4 łyżki oliwy z oliwek

2 fileciki anchois

1 ząbek czosnku

Szparagi wiązka

Sól i pieprz

Skórka starta z 0.5 cytryny

0.5 szkl.ziół : koper, natka pietruszki, szczypiorek,mięta,

1/3 grubo posiekanych oliwek

2 łyżki soku z cytryny

Masło klarowane

:;::;:::::::::::::::::::::::::::::::::

PRZYGOTOWANIE

Zagotowujemy wodę z erytrolem 1 łyżeczką i 1 łyżeczką soli morskiej ,blanszujemy ok.15 minut szparagi ,umyte i pozbawione zdrewniałych końcówek .Odcedzamy ,kroimy na grubsze krążki szparagi.Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek,dodajemy fileciki anchois i szczyptę mielonej słodkiej papryki.Smażymy aż się rozpadną.Zwiększamy ogień i dodajemy krążki szparagów,doprawiamy solą i pieprzem.Chwile smażymy aż będą lekko chrupkie ,dodajemy skórkę starta z cytryny,posiekany ząbek czosnku .Mieszamy i przekładamy do miski, dodajemy drobno posiekane zioła , sok z cytryny oliwę z oliwek,mieszamy.Dorsza umytego i osuszonego przyprawiamy solą i pieprzem z każdej strony i smażymy na maśle klarowanym z obu stron.Rozkladamy rybę na talerze i na każdym kawałku wykładamy kilka łyżek sałatki że szparagów .

Komentarze

Popularne posty