Dwie Opcje na Pasteryzacje Sardynek w Słoiki
Kolejne przepisy na pasteryzację sardynek świeżych w słoikach.Przwpis na sardynki w Orientalnym Sosie i w sosie paprykowo - pomidorowym .
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
1 kg oczyszczonych sardynek,umytych i osuszonych .
40 ml.octu 10%
1 łyżka soli gruboziarnistej morskiej
Sos :
::::::::::
2 cebule
Oliwa z oliwek
2-3 duże ząbki czosnku
1 duże opakowanie pomidorków koktajlowych
passata 1 szkl.pomidorowa
Szczypta duża cynamonu
Szczypta duża kumin
Szczypta duża kozieradki
Sól i pieprz do smaku
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Sardynki oczyszczone ,umyte ,osuszone ,zasypać solą morską i zalać octem,wymieszać delikatnie i pozostawić na 5 min.
W garneczku rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek , dodajemy posiekaną drobno cebulę i czosnek ,chwilę smażymy .Pomidorki kroimy na pół ,gnieciemy tłuczkiem lub miksujemy jak kto woli ,dodajemy na patelnię ,wlewamy passate i przyprawiamy .Słoiki wyparzyć ,na każdy dać 0.5 łyżeczki czerwonej sypkiej słodkiej papryki ,ułożyć na niej ściśle sardynki ,zalać gorącym sosem słoiczki .Pasteryzujemy w kąpieli wodnej 3 godziny.
2.Sardynki w sosie Paprykowo-Pomidorowym:
::::::::::::::::::;;;:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
40 ml.octu 10%
1 łyżka soli gruboziarnistej morskiej
1 kg.oczyszczonych sardynek świeżych
1 cała świeża czerwona papryka
1 butelka passaty
1 łyżka sypkiej czerwonej papryki
0.5 łyżeczki wędzonej papryki sypkiej
0.5 łyżeczki papryki chili
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 łyżeczka octu 10%
Słodzik do smaku ok 1.5 łyżeczki -2 łyżeczki
Oliwa z oliwek
:::::::::::::::::::::::::::::::::
Sardynki zalać octem i posolić, wymieszać,odstawić na 5 minut.
Do blendera włożyć pokrojoną paprykę ,cebulę i czosnek ,wsypać przyprawy, słodzik lub cukier ,wlać ocet , wszystko dokładnie zblendować.Gotowy sos przelać do garnka ,zagotować .Sardynki włożyć do wyparzonych słoiczków ,zalać gorącym sosem.Pasyeryzowac w kąpieli wodnej 3 godziny.
Komentarze
Prześlij komentarz