Indyk po Grecku Dietetycznie
4 filety z indyka lub piersi z kurczaka
2 łyżki oliwy z oliwek
2 duże ząbki czosnku , posiekać drobno
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonej bazylii
Sól morska i pieprz czarny mielony
Sok z 1 cytryny
Sałatka:
::::;;;;;;;;;;;:::::
2 szkl.pomodorków koktajlowych przekrojowych na pół.
1 ogórek zielony,pokrojony w kostkę
1 czerwona cebula ,pokrojoną w cienkie pół plasterki.
0.5 szkl.oliwek
0.5 szkl.pokruszonego sera feta
Natka pietruszki, posiekać
Sól i pieprz
Sos Tzatziki:
:::::;;;:::::::::::::::::::
1 szkl.jogurtu naturalnego
0.5 ogórka zielonego ,startego na tarce i dużych oczkach i odsączonego.
2 ząbki czosnku , posiekany drobno.
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka posiekanego koperku
Sól i pieprz
Baza pod sałatkę: szpinak liście
:::;;::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
:Plastry i dyka lub kurczaka zamarynować na noc w ziołach ,oliwie , czosnku,i soku z cytryny,pieprzu i soli.Ugrillować ma patelni ,pokroić w kostkę .Ta mieszanka napełni mięso pysznym aromatem śródziemnomorskim.
Teraz sałatka :W misce połączyć pokrojone warzywa - pomidorki koktajlowe, ogórka ,cebulę czerwoną ,oliwki,ser feta .Doprawić sałatkę solą i pieprzem.
Sos Tzatziki: w misce wymieszać jogurt nat.,ogórek odsączony ,posiekany czosnek,sok z cytryny,sól i pieprz , koperek, wymieszać.
Na talerze wykładamy garść szpinaku ,pokrojonego indyka,duzą garść sałatki greckiej, polać lekko sosem tzatziki, udekorować koperkiem i natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz