Jak Zrobić Anchois w Słoiczki
Cieszę się ,że trafiłam na ten przepis bo w tym tygodniu skupiłam się na zaprawach rybnych - sardynek .Dziś pierwszy przepis na Anchois , które będę używać do sosów i sałatek.Przepis prosty ,łatwy do zrobienia .
1 kg.świeżych sardynek Anchois ( to taka odmiana sardynek)
Oliwa z oliwek
Sok z cytryny
Ocet 10% 40 ml.
Sól morska gruboziarnista 1 łyżka
Kilka ziarenek czarnego pieprzu na słoik
Można dodać zioła .
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Sardynki wypatroszyć,umyć i osuszyć.Zasypac solą morską i octem zalać,wymieszać delikatnie ,zostawić na 5 minut.
Słoiki umyć ,wyparzyć .Na dno słoika wsypać kilka ziaren czarnego pieprzu , wkładamy ściśle ryki , zalewamy odrobiną soku z cytryny i oliwą z oliwek do pełna . Możemy dodać odrobinę ziół.
Zakręcamy i pasteryzujemy 3 godziny od zagotowania w kąpieli wodnej.
Komentarze
Prześlij komentarz