Jak Zrobić masło Klarowane


 Kiedyś myślałam , że to takie trudne ,ale dziś ,kiedy wiem co i jak zrobić ,to stało się jak chleb powszedni.W mojej kuchni używam go bardzo sporo jak też i oliwę z oliwek ,są to dwa produkty ,które nadają smak i cudowne walory potrawom.



Będziemy potrzebować patelni i chochli do odszumienia.





5 kostek masła 82% - 83% 
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Masło pokroić w kawałki.Rozgrzac patelnię i włożyć wszystkie masło ,ustawiam gaz na średni i zostawiam masło nie mieszając aż zacznie się pojawiać gruba , biała  piana ,zbieram wtedy dokładnie szumówką pianę, zmniejszam gaz i jeszcze chwilę ( nie za długo) i znów zbieram pianę gasząc gaz.Przelewam masło ,"nieskrobiac " z patelni do wyparzonego słoika litrowego.Zakręcić pokrywkę i zostawić do całkowitego ostudzenia.Trzymać w lodówce .

Komentarze

Popularne posty