Lekki Sos Beszamelowy do Zapiekania



To naprawdę pyszny sos , który robię do zapiekanek, lazzani.Ma on jedną tajemnicę,cudowny składnik ,którego zapewne nie stosujecie przy jego robieniu , a jest nim czosnek.Sos wychodzi w smaku cudo , a nie jak dotychczas był mdły jakby nie doprawiony ,tutaj czosnek nadaje moc i smak .Dziś podam Wam przepis na jego wersję lżejszą , bardziej zdrowszą bo użyjemy mniej mąki zwykłej a damy orkiszową .Zapraszam.


 

1.5 łyżki mąki orkiszowej
1.5 łyżki masła
1-1.5 szkl.mleka zimnego roślinnego 
1 ząbek czosnku 
Sól 
Pieprz biały
Gałka muszkatołowa
:::::::::::;::::::::::::::::::::;;;;;
W garnuszku roztopić masło  uważać aby się nie spaliło,wsypać mąkę i  1/3 szkl.mleka ,szybko zamieszać robić to przez chwilę aż nie będzie grudek  . W momencie kiedy masa będzie gładka dolewamy po trochu mleka mieszając aż sos stanie się kremowy jak ciasto  na naleśniki.Sos doprowadzamy do wrzenia ,przyprawiamy i czekam aż nam się lekko sos zagęści, wtedy będzie gotowy.

Komentarze

Popularne posty