Przepiórki po Śródziemnomorsku


Przepis na przepiórki to podstawa każdego domowego kucharza .I choć wygląda jak oskubany mały kurczak ,są one na tyle różne , że zasługują na własny przepis.
Przepiórki występują w różnych rozmiarach i w różnych smakach, począwszy od łagodnej , miękkiej i maleńkiej przepiórki ,którą kupujemy w sklepie ( taką jak na zdjęciu Coturnix ), po nie co większą i bardziej aromatyczną przepiórkę Bobwihite, Valley, Mearns,Gambel's lub przepiórka łuskowata - i wreszcie duża przepiórka z kalifornijskiej Sierra Nevada.Jak więc widać mamy przepiórki różnej  maści i wagi.Ale niezależnie od gatunku , wszystkie przepiórki pieczone są tak samo.W dużej temperaturze i szybko 10-15 minut w 230 - 250stopniach.Dzieki temu ptaszki nasze będą ładnie upieczone  , chociaż będą trochę blade ,to w środku będą soczyste i delikatne.Dłuższe pieczenie spowoduje ,że  mięso wyschnie i będzie żylaste .I trzeba pamiętać ,że zabieramy się do pieczenia ptaków zawsze w temperaturze pokojowej.Aby przepiórka byłam bardziej złota ,można ją przed pieczeniem przesmażyć na złoty kolor na patelni z każdej strony , ale na klarowanym maśle .Olej zepsuje smak ptaka.Jednak cokolwiek z nimi zrobisz  ,staraj się   zachować prostotę .

Składniki :
::;;;::::::::::::::::::
1-2 przepiórki 
1 cebula
2 dojrzałe pomidory
1 ząbek czosnku
Cukini
Pietruszka
Bakłażan
Czarny mielony pieprz
Sól morska
Oliwa z oliwek
::;;;::::::::::::::::::::::::;:::::::::
Piekarnik rozgrzać do 230-250 stopni.
Warzywa umyć ,obrać i pokroić .Dodać do wrzącej wody i je blanszujemy.Odcedzić.Przesmażyć lekko na maśle klarowanym.Ułożyć warzywa w naczyniu żaroodpornym wysmarowanej oliwą .Zawiązać nogi przepiórkom, posypać solą i pieprzem , i wkładamy do piekarnika.Pieczemy 10-12 minut. w 230-250 st.Podawać od razu na talerzach z sałatą z oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.Smacznego.

 

Komentarze

Popularne posty