Robimy Zakwas na Barszcz Biały
Nie wiem jak Wy , ale ja bardzo często go robię w swoim domu .Lubię ten smak o zapach sfermentowanej mąki czosnku i majeranku.Całkiem inny smak jest ,jak te ze sklepu.Zupy są bardziej aromatyczne i mają całkowicie smak i wygląd .
Potrzebujemy 1 duży litrowy słoik.
Gazę i sznurek.
120 gr.mąki pszenno-razowej
0.5 litra przegotowanej , zimnej wody
3 ząbki czosnku
3 listki laurowe
4 ziela angielskie
1 łyżka majeranku
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::;;;;
Do słoika wsypać mąkę pszenno-razową.Wlać wodę,wymieszać ,dodać rozgnieciony czosnek,listki laurowe , ziele angielskie i majeranek,wymieszać.Zakryć czystą gazą , obwiązać.Zostawic w ciepłym i ciemnym miejscu na 7 dni.Po.tym czasie zakwas jest gotowy.Jeśli nie wykorzystasz wszystkiego ,wstaw do lodówki i go tam trzymaj.
Komentarze
Prześlij komentarz