Robimy Zakwas na Barszcz Biały




 Bardzo prosty sposób na zrobienie przepysznego zakwasu na barszcz biały.

Nie wiem jak Wy , ale ja bardzo często go robię w swoim domu .Lubię ten smak o zapach sfermentowanej mąki czosnku i majeranku.Całkiem inny smak jest ,jak te ze sklepu.Zupy są bardziej aromatyczne i mają całkowicie smak i wygląd .

Potrzebujemy 1 duży litrowy słoik.

Gazę i sznurek.

120 gr.mąki pszenno-razowej

0.5 litra przegotowanej , zimnej wody

3 ząbki czosnku

3 listki laurowe

4 ziela angielskie

1 łyżka majeranku

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::;;;;

Do słoika wsypać mąkę pszenno-razową.Wlać wodę,wymieszać ,dodać rozgnieciony czosnek,listki laurowe , ziele angielskie i majeranek,wymieszać.Zakryć czystą gazą , obwiązać.Zostawic w ciepłym i ciemnym miejscu  na 7 dni.Po.tym czasie zakwas jest gotowy.Jeśli nie wykorzystasz wszystkiego ,wstaw do lodówki i go tam trzymaj.


Komentarze

Popularne posty