Robimy Zakwas na Żurek
Witajcie .Oczywiście nie może zabraknąć w naszym domu także zakwasu na żurek ,taki swojski ,pachnący swojską kiełbaską jaką zrobimy w domku,coś wspaniałego.A jaka satysfakcja z jego zrobienia.
Potrzebujemy 1 litrowy słoik.
Gaza i sznurek.
150 gr.mąki żytniej 2000
0.5 litra wody przegotowanej i zimnej
6 ząbków czosnku
8 szt.ziela angielskiego
4 listki laurowe
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Mąkę wymieszać z wodą ,dodać rozgniecione ząbki czosnku ,listki laurowe i ziele angielskie.Wymieszać , zakryć gazą ,zawiązać i odstawić w ciemne miejsce na 7 dni .Po tym czasie zakwas jest gotowy.Trzymamy w lodówce po tym czasie.
Komentarze
Prześlij komentarz