Spaghetti Alla Puttanesca Klasyczna


Uważam , że to najlepszy przepis na makaron .Ja go po prostu uwielbiam.Gdy nie mam pojęcia co sklecić na obiad biorę się za niego.Prosty a zarazem przepyszny z nutą słonego anchois, kaparów i oliwek czarnych.Przepis pochodzi z Włoch z Neapolu.Do oryginalnego sosu nie dodajemy cebuli !!!



Składniki:
::::::::::::::::::::::

30 dag.spaghetti
1 słoik kaparów
1 słoik czarnych oliwek
3 Anchois ( 1 filecik na jedną osobę) 
3 ząbki czosnku
500 gr.pomidorów koktajlowych
Sól i pieprz
Oliwa z oliwek
::::;:::::::::::::::;;;;;;::::::::::::::::::::::::::
Nastawiamy garnek z wodą i solą ( wody musi być dużo więc wybierzmy duży garnek i soli też tu nie żałujemy garść będzie dobra ).Makaron gotujemy według przepisu lub 7-8 minut od zagotowania.Makaron nie odcedzamy tak jak się robi to z makaronem u nas w Polsce do rosołu.Gotowy makaron wkładamy szczypcami prosto z garnka na patelnię gdy sos jest już gotowy.Jeśli sos jest za gęsty , rozrzedzamy  wodą po ugotowaniu makaronu.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek
Gdy oliwa jest gorąca  wrzucamy posiekany  czosnek,chwilę.przesmazyc do zapachu ,dodajemy filecików anchois( jedna na osobę ) smażymy aż się fileciki rozpadną ,dodajemy pokrojone oliwki i kapary , chwilę przesmażyć aby puścił zapach i smak i żeby się razem " przegryzły smaki " .Wkładamy pokrojone pomidorki koktajlowe , mieszamy .Dusimy aż się lekko rozpadną ,dokładamy do gotowego sosu makaron z garnka ,mieszamy aby makaron się cudownie oblepił sosem .Podajemy posypany posiekaną natką pietruszki.Smacznego.


Komentarze

Popularne posty