Spaghetti z Rukolą


 Makaron i aksamitny sos to cała prawda o kuchni Włoskiej taka minimalna...

1 ząbek czosnku 

oliwa z oliwek

50 dag.krojonych pomidorów z puszki

10 dag.rukoli

5 dag.orzeszków piniowych

25 dag.pomidorków koktajlowych

50 dag.makaronu spaghetti

Sól i biały pieprz

5 dag.parmezanu

:::;;;;;::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Czosnek obrać ,drobno posiekać .Rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek i na niej dusić czosnek chwilę .Dodać pokrojone pomidory z puszki .Gotujemy na małym ogniu ok.15 minut.

Rukolę opłukać i osuszyć ,oderwać listki z łodyg .Na suchej patelni uprażyć orzeszki piniowe na złoty kolor.Zdjąć z ognia .Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki.

Spaghetti gotujemy 8 minut od zagotowania się wody z solą.Pomidorki dołożyć do sosu i całość gotować jeszcze ok.5 minut.Przyorawic solą i białym pieprzem.Dołożyć makaron do sosu z garnka wymieszać z rukolą i polać odrobiną oliwy  oliwek po wierzchu ,posypać orzeszkami piniowymi.Posypać parmezanem.Smacznego.

Komentarze

Popularne posty