Spaghetti z Rukolą
Makaron i aksamitny sos to cała prawda o kuchni Włoskiej taka minimalna...
1 ząbek czosnku
oliwa z oliwek
50 dag.krojonych pomidorów z puszki
10 dag.rukoli
5 dag.orzeszków piniowych
25 dag.pomidorków koktajlowych
50 dag.makaronu spaghetti
Sól i biały pieprz
5 dag.parmezanu
:::;;;;;::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Czosnek obrać ,drobno posiekać .Rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek i na niej dusić czosnek chwilę .Dodać pokrojone pomidory z puszki .Gotujemy na małym ogniu ok.15 minut.
Rukolę opłukać i osuszyć ,oderwać listki z łodyg .Na suchej patelni uprażyć orzeszki piniowe na złoty kolor.Zdjąć z ognia .Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki.
Spaghetti gotujemy 8 minut od zagotowania się wody z solą.Pomidorki dołożyć do sosu i całość gotować jeszcze ok.5 minut.Przyorawic solą i białym pieprzem.Dołożyć makaron do sosu z garnka wymieszać z rukolą i polać odrobiną oliwy oliwek po wierzchu ,posypać orzeszkami piniowymi.Posypać parmezanem.Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz