Chleb Wiejski na Wodzie Mineralnej


 Witam ,a oto kolejny chlebuś z mąki pełnoziarnistej.Jak wiecie od kilku lat nie kupuję już chleb bo piekę własny .Przepis jest prosty .Wystarczy dodać wodę ,mąkę i suche drożdże .Pokochacie pieczenie chleba z takim przepisem.

Składniki:
::::::::::::::::::::
650 gram mąki ,przesiać przez sitko
2 łyżki Erytrolu / cukru
7 gram suszonych drożdży 
1 łyżeczka soli
500 ml.mineralnej wody gazowanej
150 gram mąki białej
Olej 
Pieczemy w 180 stopniach przez 40-45 minut
:::::::::::::;;;;::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Do miski wsypać przesianą mąkę ,dosypać erytrol lub cukier, drożdże suszone ,sól,wymieszać.Zrobić dołek w mące i wlać wodę gazowaną ,wymieszać.Ciasto będzie luźne ,dosypujemy 150 gram mąki białej( przesiać ) i wymieszać ciasto,lekko wyrabiając.
Nasmarować stół lub blat olejem i zagniatamy chlebek ( ciasto nie będzie się kleić ).Miskę smarujemy olejem i wkładamy do niej uformowane w kulę ciasto ,górę smarujemy ciasta też olejem ,przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.w ciepłe miejsce ( jeśli mamy chłodno w mieszkaniu to wyrastanie będzie dłuższe nawet do 2 godzin.).Po tym czasie ,ręką ugniatamy ciasto aby je odgazować.Wykladamy na stół posmarowany olejem i zagniatamy chwilę aby ciasto stało się gładkie .Formujemy znów kulę i kroimy na dwie części . Każdą część zwijamy w kulkę i  odkładamy na blat posypany odrobiną mąki,  aby znów nam ciasto wyrosło .Przykrywamy oczywiście ręcznikiem na 20 minut.Nasmarowac stół znów olejem i każdą część ciasta rozwałkowujemy na prostokąt i zwijamy go w tubę, zaciskając końcówki ciasta ( po bokach i wzdłuż linii zwinięcia ), rozklepujemy palcami tube ciasta i znów wałkujemy na prostokąt ,zwijając go ponownie w tubę ,zaciskając boki i brzeg linii zwinięcia ciasta.lekko rolujemy aby wszystko się nam połączyło i łączeniem układamy na dno foremki wysmarowanej olejem.Przykruwamy ręcznikiem i zostawiamy na 20 minut.Włączyć piekarnik na 180 stopni. Chleb posmarować woda i posypać lekko mąką ( oprószyć )i piec chlebek 40-45 minut.Smacznego.

Komentarze

Popularne posty