Dietetyczne Kotlety Mielone z Indyka w Sosie Maślanym
Składniki na Mielone Kotlety:
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
0.5 kg.miesa mielonego wieprzowo- wołowe (u mnie indyczo- drobiowe).
1 posiekana drobno cebulką
1 ząbek posiekany czosnku
Papryka słodka mielona
Papryka wędzona
Szczypta chilli mielonej
1 łyżeczka musztardy miodowej
Szczypta majeranku
Sól i pieprz
1-2 jajka
1 łyżka wody
1 łyżka bułki tartej( ja robię bez )
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Do miski wkładamy mięso mielone ,dodajemy przesmażoną cebulkę na maśle klarowanym, posiekany czosnek , musztardę ,przyprawy, wodę.Wbić dwa jajka i wsypać.bułkę tarta ,dobrze wyrobić i formować zgrabne kotlety.
Na patelni rozgrzać masło klarowane i smażyć kotlety na złoty kolor.
Sos Maślany:
::::::::::::::;;;::::::::::::
120 ml.wody
150 gr.masła klarowanego
Sól i pieprz
Sok z 0.5 cytryny
Dodatek:
::::;::::::::::::::
Cebulka lub 3-4 ząbki czosnku ( u mnie czosnek)
:::::::::::::::::::::::::::::::;;;;;::::::::::::::
Na patelni rozgrzać odrobinę masła, przesmażyć na złoty kolor posiekaną cebulkę lub czosnek do momentu aż puści zapach ,podlać wodą,chwilę gotować na małym ogniu, teraz dodajemy po kawałku masła ,mieszamy ,jak już się połączy znowu dodajemy kawałek masła i znów mieszamy ,dodaje.y po trochu do momentu aż sos nam sam się zagęści, wlewamy sok z cytryny ,sól o chwilę podgrzewamy mieszajac.Wkladamy mielone i chwilę podgrzewamy.Podajemy kotlety polane przepysznym sosem i surówką.
Komentarze
Prześlij komentarz