Focaccia

Ten pyszny chlebek włoski powstaje na bazie mąki  00 włoskiej i  pszenicy durum  a pyszne dodatki jak  połączenie oliwek ,cebuli , powoli podsmażanej na oliwie z oliwie ,daje niesamowity cudowny smak plackowi,do tego gruboziarnista sól morska ,a wszystko zostawia niesamowite wrażenie . Focaccia można przygotować z niemal wszystkiego co się lubi  , tak jak pizze .U mnie to papryka czerwona ,cebula ,seler naciowy ,sól ,szczypta suszonego rozmarynu...to już zależy od Was jakie smaki pragniecie mieć na cieście .Zapraszam.

Składniki:

:::::;::::::::::::::::

350 gr.mąki typu 00

150 mąki z pszenicy durum

300 ml.ciepłej  wody

10 gr.soli

4 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżeczki erytrolu /cukru

10 gr.suszonych drożdży

Trochę grubej soli morskiej

Suszony rozmaryn ( najlepiej świeży)oliwki,cebula ,papryka czerwona ,seler naciowy,oliwki.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

W szklance  z wodą wymieszać suche drożdże ,dodać erytrol/cukier .Do miski przesiać mąkę 00 i mąkę durum,dodać sól ,oliwę z oliwek,zarobić ciasto . Odstawić na ok.2 godziny w ciepłe miejsce.Po tym czasie ponownie zagnieść ciasto i odstawić na 1 godzinę .Rozgrzać piekarnik 230 stopni.Ciasto przełożyć na blaszkę do pieczenia z papierem do pieczenia,teraz palcami zrobić wgłębienia przez całe ciasto ( palce zamocz w oliwie aby się ciasto do palców nie kleiło ). zostawić jeszcze na 10-15 minut.Na patelnię wyłożyć cebulę pokrojoną  w pióra, chwilę podsmażyć ,dodać paprykę czerwoną pokrojoną w.paseczki oraz posiekany seler naciowy w plasterki.Dusimy do miękkości,wystudzić.Gotowe ciasto posypać grubą solą morską  ,rozmarynem,ułożyć podduszone warzywa i pokrojone oliwki , skropić oliwą z oliwek i wstawić do piekarnika na 20 minut aż uzyska złoty kolor.Trzeba przypilnować ciasto bo każdy piekarnik jest inny.Podajemy z dobrą jakościowo oliwą z oliwek.Smacznego.

Komentarze

Popularne posty