Jak Zrobić Domowy Jogurt Grecki


Zawsze się obawiałam , że jogurt mi się nie uda .Jednak z tym prostym przepisem wyszedł przepyszny ,kremowy ,zwarty i gęsty.Jednak w przyszłości kupię sobie jogurtownicę ha ha ...ale przepisiekiem dzielę się kochani z Wami.




Składniki :
::::::::::::::::::;;
1 litr mleka pasteryzowanego w butelce ( nie w kartonie )3/2%
200 gr.kefiru naturalnego lub jogurtu naturalnego bez domieszek 
1 łyżka mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::;;
Do dużego garnka wlewamy litr mleka ,dodajemy mąkę ziemniaczaną ,mieszamy .Wstawiamy na gaz i zagotowujemy .Od razu zgasić palnik pod mlekiem i wystudzić całość do temp.40 stopni.Ja niestety nie mam termometru więc wkładam palec i liczę do 8 jak nie parzy to mleko jest gotowe.Do osobnej miski wlewamy teraz jogurt lub kefir i dodajemy do niego mleko z garnka tak ok.3/4 całości ,resztę zostawiamy.
Mleko nie wlewamy hurtem do miski tylko dodajemy stopniowo po 2-3 chochelki mieszając całość .Gdy już wszystko wymieszamy ,wszystko z miski wlewamy z powrotem do garnka i dokładnie razem wszystko znów wymieszać.Gotowy prawie jogurt przelewamy do 2 wyparzonych słoików.Przykrywamy kawałkami papierowego ręcznika i zawiązujemy aby nam się nie przesunął .
Nagrzewany piekarnik do 100 stopni przez 10 minut ,wyłączamy i wstawiamy słoiki ,zamykamy i zostawiamy tak na 4 godziny.Po tym czasie jogurt jest gotowy.Smacznego.
 

Komentarze

Popularne posty