Kebabos - Kurkumowe Szasżłyki




 To najlepsze szaszłyki jakie jadłam , a robiłam ich wiele .Polecam na zbliżającą się majówkę gdzie jak zwykle każdy z nas ,jak będzie pogoda , będzie grillować  i spędzać miło  czas w gronie rodziny i przyjaciół w dni wolne od pracy.Myślę, że takich szaszłyków jeszcze nie robiliście ,polecam zaskoczyć rodzinę i znajomych.


Składniki:
:::::::::::::::::::::
1 kg udek z kurczaka bez kości 
3 ząbki czosnku posiekane
1 szkl.mleka
1 łyżka kurkumy
Sól 
Pieprz

Do tego Sos Orzechowy:
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
0.5 szkl.masła orzechowego
0.5 łyżki erytrolu lub cukru trzcinowego 
1/4 płatków papryki czerwonej
4 łyżki sosu sojowego
0.5 gałązki trawy cytrynowej lub 0.5 łyżeczki mielonej suszonej
2 łyżki oleju sezamowego
Sok z 1 limonki
1 cm.imbiru świeżego 
:::::;:::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Marynujemy mięso .
Mięso kroimy w kostkę i moczymy w mleku Z przyprawami przez noc lub 3 godziny jak się spieszy.
Robimy sos orzechowy.
Wszystkie składniki ze sobą miksujemy i podajemy do szaszłyków.
Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie ,aby nam się nie paliły i nadziewamy na nie ściśle kawałki mięsa .Grillujemy na złoty kolor.Smacznego.




Komentarze

Popularne posty