Klopsiki z Białej Fasoli po Hiszpańsku w Sosie Cebulowym
Klopsiki z białej fasoli w sosie cebulowym są pełne smaków, wykonane z produktów dostępnych w naszej spiżarni , a robi się je w niecałe 30 minut.Naprawdę są przepyszne , a sos tylko dodaje im finezji.
Składniki:
:::::::::::::::::::
440 gr.z puszki białej fasoli
45 gr.bułki tartej (1/3szkl.)
1 duże jajko
1 mała cebula drobno posiekaną
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 ząbek drobno posiekany czosnku
0.5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
Sól morska i czarny pieprz
Oliwa z oliwek
Posiekaną natką pietruszki
Sos Cebulowy:
::::::::::::::::::::::::::
1 mała cebula drobno posiekaną
2 ząbki czosnku grubo posiekane
1 łyżka mąki orkiszowej
0.5 łyżeczki suszonego tymianku
1.5 szkl.bulionu warzywnego
Sól morska i czarny pieprz
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Fasolę z puszek odcedzić i przełożyć do miski .Za pomocą tłuczka do ziemniaków rozgnieść fasolę na puree.
Gdy już fasolę rozgnieciemy, dodajemy bułkę tartą
,wbijamy jajko, dodajemy posiekaną cebulę ,posiekany czosnek, posiekaną natkę pietruszki, mielony kmin rzymskimi doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy ,a następnie docisnąć całość ,aby uzyskać konsystencje przypominającą pastę.
Formujemy teraz małe klopsiki w rękach ,ściskamy dokładnie ,aby składniki dobrze się ze sobą złączyły i formujemy kulki.
Na patelni rozgrzać dużą patelnię z dodatkiem oliwy z oliwek.Gdy się nam nagrzeje dodajemy klopsiki z białej fasoli i smażymy przez 8-10 minut lub do momentu,aż że wszystkich stron się usmażą na złoty kolor,zdjąć z patelni odłożyć pod przykryciem na bok.
Na tej samej patelni ,na tym samym tłuszczu usmażyć cebulkę z czosnkiem ,ciągle mieszając ,aż cebula stanie się złocista i przezroczysta, dodać wtedy mąki ,i dalej mieszać.Po ok.2 minutach dodać bulion ,tymianek ,doprawić solą i pieprzem, wymieszać i dusić na wolnym ogniu.
Sos gotujemy do momentu aż nam zgęstnieje i stanie się kremowy ,następnie dodajemy klopsiki z Białej fasoli i podgrzewamy jeszcze z 2-3 minuty.Przekładamy klopsiki do naczynia ,polewamy sosem cebulowym i posypujemy natką pietruszki.Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz