Czachochbili Kurczak po Gruzińsku


 Dziś zabieram Was do kuchni Gruzińskiej.Uwiebiam ją za jej przyprawy , są niesamowite najbardziej znana to chmeli suneli , która rządzi w mojej kuchni, warzywa i cudowne aromaty .Czachochbili to danie  z legendy o powstaniu Tbilisi ,gdzie król wybrał się na polowanie ze swoim jastrzębiem , którego wypuścił by poszukał ptactwo do upolowania.Jastrzab wypatrzył bażanta i porwał go .Bażant walczył ostro z jastrzębiem w powietrzu aż spadły oba do gorącego źródła z siarkową wodą i tam się uleczyły.Jaka by nie była legenda to najwspanialsze i najbardziej znana potrawa na świecie .Zapraszam.

Składniki:
::::::::::;;;;;;;;;:::
1 kg.całych udek z kurczaka
2 łyżki koncentratu pomidorowego
400 gr.pomidorów lub passaty pomidorowej
30 dag.cebuli
pęczek kolendry lub natki pietruszki 
30 gr.bazylii
2 liście laurowe
1 ząbek czosnku
2 szkl.przegotowanej wody
2-3 łyżki oleju 
Sól i pieprz
:::;;;;;;;::::::::;;;;;;:::::::::::::::::::::

Kurczaka pokroić na kawałki .Włożyć do garnka,wlać wodę 1 szklankę  i dusić aż woda prawie wyparuje.Nastepnie dodać posiekaną cebulę i dusić dalej.Kiedy mięso będzie już prawie miękkie dodać liść laurowy,dokładnie wymieszać.Pomidory sparzyć , obrać ze skórki ,zetrzeć na tarce lub zmiksować lub użyć gotowej passaty i włożyć do garnka.Wlac szklankę wody i dwie łyżki koncentratu pomidorowego.Całość zagotować i trzymać na małym ogniu ,gotować aż kurczak będzie miękki .Na koniec dodać posiekaną bazylię ,kolendrę lub natkę ,ząbek czosnku ,sól i pieprz.Wymieszać i gotowe.Smacznego.
 



Komentarze

Popularne posty