Młoda Fasolka Szparagowa z Bułką Tartą.
Fasolka szparagowa z bułką tartą to hit kuchni polskiej.Nieznam nikogo kto by jej nie robił czy nie lubił.Danie często gotowane w PRL, warzywo było najtańsze i najbardziej sadzone na ogródkach przy domowych.Ja do tej pory często i gęsto robię sobie taką fasolkę ,mogłabym ją jeść kilogramami.Dlatego czekam z niecierpliwością na sezon letni ,kiedy przywita mnie na moim stole , choć w dzisiejszych czasach możemy ją kupić przez cały rok np.z Afryki w sklepie .Dziś przepis .
Składniki :
::::::::::::::::::::
500 gr.świeżej fasolki Szparagowej
1 łyżka masła
1 łyżeczka erytrolu/cukier
1 łyżeczka soli
2 -3 łyżki bułki tartej domowej / kupna się nie sprawdza
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Fasolkę umyć , osuszyć ,obciąć końce , włożyć do rondelka i zalać wodą tak aby ją tylko przykryło.Wsypać z erytrol/cukier i sól.Gotujemy przez 10 minut.Odcedzić.Rozgrzać patelnię i na suchą dodajemy bułkę tartą.Smażymy na złoty kolor ( uważamy bo szybko się przypala),dodajemy masło ,mieszamy i gotowe.Kupna bułka się nie nadaje, ponieważ robi się z niej papka i nie jest chrupka ,a przecież o to chodzi w tym przepisie .Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz