Przepyszny Prosty Chleb na Erytrolu
Witajcie .Dziś upiekłam pyszny chleb z przepisu mojej mamy .Jest pyszny ,robi się go dość szybko i jest bardzo smaczny bo domowy.A wiadomo , wszystko jest najsmaczniejsze ,kiedy zrobimy to własnymi rączkami.Z ciasta wychodzi dwa bochenki chleba .Zapach jaki się roznosi po mieszkaniu stwarza cudowny klimat i ciepło domowego zacisza.
400 ml.ciepłej wody
2 łyżki erytrolu/ cukru
7 gr.drożdży suchych
20 ml.oliwy z oliwek
700 gr.mąki jasnej orkiszowej
2 łyżeczki soli
woda
::::::::::;;;;;;::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Pieczemy chleby 200 stopni przez 25 minut.
Gdy piekarnik osiągnie te temperaturę ,na dno po wstawieniu chleba wlewam szklankę wody do wytworzenia się pary i od razu zamykam ,lub wstawiam naczynie z wodą na dnie piekarnika.
Do miski wlewamy ciepłą wodę ,dodajemy erytrol/ cukier ,suche drożdże,lekko wymieszać i wlać oliwę z oliwek ,znów mieszamy do momentu aż nam się wszystko rozpuści .Dodajemy przesianą mąkę ,sól i zagniatamy ciasto w misce .Wykładamy na blat wysmarowany delikatnie olejem i dalej wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie .Formujemy kulę i spłaszczony ja rękoma,kroimy całość na dwie części .Każda część ciasta rozgniatamy na placek palcami ,i zwijamy w rulon ,dokładnie zlepiając palcami miejsca łączenia się ciasta.Wkładamy do foremki łaczeniem ciasta na dno foremki .To samo robimy z drugą częścią ciasta.Przkrywamy formy z chlebem ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę lub dwie ( w zależności wyrastania pieczywa i temperatury w pomieszczeniu.Pieczemy 25 minut w 200 stopniach.Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz