Shawarma ( Sharma )z Kurczaka z Kuchni Śródziemnomorskiej
Przyprawa:
:::::::::::::::::::
3/4 łyżki mielonego kuminu
3/4 łyżki kurkumy
3/4 łyżki mielonej kolendry
3/4 łyżki granulowanego czosnku
3/4 łyżki papryki słodkiej
0.5 łyżeczki pieprzu cayenne
Sól
8 udek z kurczaka bez kości
1 duża cebula, pokrojona w cienkie plasterki
1 duża cytryna ,wcisnąć sok
1/3 szkl.olowy z oliwek
6 pit
Sos Tahini
Sos Tzatziki
Sałatka Śródziemnomorska
Pikle lub oliwki
Sos Tahini:
::::;;;;;;::::::::::::::::::::
1-2 ząbki czosnku
0.5 łyżeczki soli
3/4 szkl.pasty Tahini
0.5 szkl.soku z limonki
1/4 zimnej wody ,w razie potrzeby więcej
1 szkl.świeżych posiekanych liści pietruszki ( bez łodyg )
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Czosnek rozgnieść z solą na pastę .
Do malakserze włożyć czosnek ,Tahini,sok z limonki ,zmiksować.Dodać troszkę wody i znów zmiksować na gładką masę.Przełożyć do miseczki ,dodać posiekaną natkę pietruszki.
Sos Tzatziki:
::::::::::::::::::::::::
3/4 ogórków zielonych, zetrzeć na tarce
1 łyżeczka soli
4-5 ząbków czosnku drobno posiekanych
1 łyżeczka octu białego
1 łyżka oliwy z oliwek
2 szkl.jogurtu naturalnego greckiego
Garść posiekanej mięty
1/4 łyżeczki mielonego białego pieprzu
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Do miski wlać jogurt grecki , dodać starte ogórki zielone ,posiekany czosnek ,ocet ,oliwę z oliwek ,posiekaną miętę ,pieprz .Wszystko dokładnie wymieszać.
Sałatka Śródziemnomorska:
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
6 pomidorów pokrojonych w kostkę
1 duży zielony ogórek pokrojony w kostkę
0.5 małej cebuli czerwonej pokrojonej w kostkę lub w cienkie plasterki
0.5 pęczka posiekanej natki pietruszki bez łodyg
Sól
0.5 łyżeczki czarnego pieprzu
1 łyżeczka sumaku lub jak jesteś uczulony na niego to startą skórkę z cytryny.
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki wyciśniętego soku z cytryny
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::;;;;;;::::
Wszystko ze sobą wymieszać delikatnie w misce i przyprawić ,na koniec skropić sokiem z cytryny.
Nasamprzód przygotujemy przyprawę do mięsa kurczaka.
Kurczaka kroimy na cienkie kawałki takie na raz do buzi, przyprawiamy przyprawą, wymieszać.
Wstawić do lodówki najlepiej na noc.( 12 godzin )
Po wyjęciu kurczaka dodać sok z cytryny,cebulę i oliwę , wymieszać.Zapiekamy w piekarniku na rumiano w 230- 250 stopniach przez kilka minut lub robimy to na patelni.Napełniamy bułki pity lub podajemy to formie sałatki z sałatkami i sosami.
Składanie Pity:
Napełniamy pite sosem Tahini lub sosem tzatziki,dodajemy mięso ,rukolę ,sałatę i pikle ,oliwki ...polewamy sosem Tahini...to samo robimy na talerzu.Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz