Shawarma ( Sharma )z Kurczaka z Kuchni Śródziemnomorskiej


Ta prosta , zdrowa , domowa shawarma z.kurczakiem jest ulubieńcem wielu fanów na całym świecie i nie bez powodu!.Sekret tkwi w.prostej mieszance przypraw shawarma, która robi różnice .Kurczaka można podawać jako sałatkę z sosami lub w pita z sosem tahini i sosem tzatziki .Taki obiad lub kolacja jest wyśmienita .Przepis z Port Said w Egipcie , gdzie ulice są pełne małych stoisk i knajpek serwujące pyszne ,niezwykle pachnące bliskowschodnie jedzenie .


Przyprawa:

:::::::::::::::::::

3/4 łyżki mielonego kuminu 

3/4 łyżki kurkumy

3/4 łyżki mielonej kolendry

3/4 łyżki granulowanego czosnku

3/4 łyżki papryki słodkiej

0.5 łyżeczki pieprzu cayenne

Sól 

8 udek z kurczaka bez kości 

1 duża cebula, pokrojona w cienkie plasterki

1 duża cytryna ,wcisnąć sok

1/3 szkl.olowy z oliwek

6 pit 

Sos Tahini

Sos Tzatziki 

Sałatka Śródziemnomorska

Pikle lub oliwki 


Sos Tahini:

::::;;;;;;::::::::::::::::::::

1-2 ząbki czosnku

0.5 łyżeczki soli

3/4 szkl.pasty Tahini

0.5 szkl.soku z limonki

1/4 zimnej wody ,w razie potrzeby więcej

1 szkl.świeżych posiekanych liści pietruszki ( bez łodyg )

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Czosnek rozgnieść z solą na pastę .

Do malakserze włożyć czosnek ,Tahini,sok z limonki ,zmiksować.Dodać troszkę wody i znów zmiksować na gładką masę.Przełożyć do miseczki ,dodać posiekaną natkę pietruszki.


Sos Tzatziki:

::::::::::::::::::::::::

3/4 ogórków zielonych, zetrzeć na tarce

1 łyżeczka soli

4-5 ząbków czosnku drobno posiekanych

1 łyżeczka octu białego

1 łyżka oliwy z oliwek

2 szkl.jogurtu naturalnego greckiego

Garść posiekanej mięty 

1/4 łyżeczki mielonego białego pieprzu

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Do miski wlać jogurt grecki , dodać starte ogórki zielone ,posiekany czosnek ,ocet ,oliwę z oliwek ,posiekaną miętę ,pieprz .Wszystko dokładnie wymieszać.


Sałatka Śródziemnomorska:

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

6 pomidorów pokrojonych w kostkę 

1 duży zielony ogórek pokrojony w kostkę

0.5 małej cebuli czerwonej pokrojonej w kostkę lub w cienkie plasterki

0.5 pęczka posiekanej natki pietruszki bez łodyg

Sól

0.5 łyżeczki czarnego pieprzu

1 łyżeczka sumaku lub jak jesteś uczulony na niego to startą skórkę z cytryny.

2 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżeczki wyciśniętego soku z cytryny

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::;;;;;;::::

Wszystko ze sobą wymieszać delikatnie w misce i przyprawić ,na koniec skropić sokiem z cytryny.

Nasamprzód przygotujemy przyprawę do mięsa kurczaka.

Kurczaka kroimy na cienkie kawałki takie na raz do buzi, przyprawiamy przyprawą, wymieszać.

Wstawić do lodówki najlepiej na noc.( 12 godzin )

Po wyjęciu kurczaka dodać sok z cytryny,cebulę i oliwę , wymieszać.Zapiekamy w piekarniku na rumiano  w 230- 250 stopniach przez kilka minut lub robimy to na patelni.Napełniamy bułki pity lub podajemy to formie sałatki z sałatkami i sosami.

Składanie Pity:

Napełniamy pite sosem Tahini lub sosem tzatziki,dodajemy mięso ,rukolę ,sałatę i pikle ,oliwki ...polewamy sosem Tahini...to samo robimy na talerzu.Smacznego.











Komentarze

Popularne posty