Zupa z Młodej Botwinki z Koperkiem



Uwielbiam wiosnę ,rozkwitające pąki jabłoni ,pachnące bzy i młode warzywa jak kapusta ,marchewką ,rzodkiewka ,rabarbar czy właśnie liście botwinki .Po ciężkiej zimie organizm aż woła o świeże jarzyny i zawsze  niecierpliwością czekam ,aż będę mogła zaszaleć w kuchni .Mam wiele pomysłów i ciekawych ,prostych lekkich receptur na różne dania .Dziś jeszcze Was moją ulubioną recepturą na botwinkę .
 

Składniki:
:::::::::::::::::::::
1 litr wywaru ( u mnie warzywnego)
1 pęczek botwinki
1 młodą marchewka
1 cebula 
3 ząbki czosnku
Sok z cytryny ok . 1 łyżeczki 
Szczypta Erytrolu/cukru
Sól i pieprz
Pęczek koperku
masło klarowane
:::::::::;:::::::::::::::::::::::;;;:::
Młode buraczki obrać ,pokroić w kostkę drobną.Liście posiekaj ,marchewkę obrać i zetrzeć na tarce.
Do garnka włożyć opłukane warzywa ,zalać bulionem i dolać sok z cytryny ( aby zupa nie straciła koloru),zagotować.Gotujemy zupę ok.15 minut.
Następnie rozgrzać patelnię z masłem klarowanym dokładając posiekane liście botwinki i Dusimy je na małym ogniu ok.5 minut.Dokladamy do naszej zupy.Całość razem jeszcze gotujemy z 10 minut.Zdjać z gazu ,dodać sól i pieprz,posiekany koperek, wymieszać.Podawać przybrane świeżym koperkiem lub kleksem śmietany albo jogurtu naturalnego.Do botwinki można też dodać innych warzyw ,ziemniaczki czy jajko na twardo.Przepis na botwinkę z jajkiem znajdziecie na moim blogu.Smacznego.

Komentarze

Popularne posty