Zupa z Młodej Botwinki z Koperkiem
Składniki:
:::::::::::::::::::::
1 litr wywaru ( u mnie warzywnego)
1 pęczek botwinki
1 młodą marchewka
1 cebula
3 ząbki czosnku
Sok z cytryny ok . 1 łyżeczki
Szczypta Erytrolu/cukru
Sól i pieprz
Pęczek koperku
masło klarowane
:::::::::;:::::::::::::::::::::::;;;:::
Młode buraczki obrać ,pokroić w kostkę drobną.Liście posiekaj ,marchewkę obrać i zetrzeć na tarce.
Do garnka włożyć opłukane warzywa ,zalać bulionem i dolać sok z cytryny ( aby zupa nie straciła koloru),zagotować.Gotujemy zupę ok.15 minut.
Następnie rozgrzać patelnię z masłem klarowanym dokładając posiekane liście botwinki i Dusimy je na małym ogniu ok.5 minut.Dokladamy do naszej zupy.Całość razem jeszcze gotujemy z 10 minut.Zdjać z gazu ,dodać sól i pieprz,posiekany koperek, wymieszać.Podawać przybrane świeżym koperkiem lub kleksem śmietany albo jogurtu naturalnego.Do botwinki można też dodać innych warzyw ,ziemniaczki czy jajko na twardo.Przepis na botwinkę z jajkiem znajdziecie na moim blogu.Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz