Bakłażan Zapiekany w Piekarniku Po Bałkańsku
To chyba będzie mój najlepszy przepis na bakłażana.Cudownie przyprawione mięso pełne smaków bałkańskich i sera , co może być bardziej smaczniejsze ?.Zapraszam.
#kolacjazpzz
3-4 porcje
Składniki:
3 bakłażany
50 dag.mielonego mięsa z indyka
2-3 papryki
1 cebula
5 ząbków czosnku
350 gr.Ajwaru
1 pomidor
1 łyżka startej mozzarelli
Oliwa z oliwek
Sól
Pieprz
Mielona kolendra
Papryka wędzona słodka
Bazylia suszona
Oregano
Tymianek
::::::::::::::::::::::::::::::::
1.Pokroić bakłażana w plastry ( dupki odciąć ,posiekać i dodać później do sosu) na ok.1 cm.
2.Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
3 .Przygotować marynatę do posmarowania plastrów bakłażana:
- 100 ml.olowy z oliwek
- 0.5 łyżeczki soli
- 0.5 łyżeczki pieprzu
- 0.5 łyżeczki świeżego posiekanego czosnku
- 0.5 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka papryki wiedzy
4.Posmaruj marynatą z obu stron plastry bakłażana .
5.Wstaw do piekarnika w 180 stopni na 20-30 minut
6.Posiekać drobno cebulę w kostkę
7.Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i zeszklić cebulę .
8.Dodać mięso mielone i smażyć do momentu aż się zezłoci lekko.
9.Pokroić pomidora w kostkę i dodać do mięsa.
10.Przyprawic solą i pieprzem.
11.Dodać Ajwaru i 200 ml.wody.
12.Przyprawić 1 łyżeczką posiekanego świeżego czosnku, 1 łyżeczką mielonej kolendry, 1 łyżeczką kminu rzymskiego mielonego, 1 łyżeczką mielonej czerwonej papryki wędzonej.
13.Dobrze wymieszać i gotować na małym ogniu ok.15-20 minut.
14.Pokroić papryki w kostkę drobną i dodać pod koniec do mięsa.
15.Dodać posiekaną natkę pietruszki.
16.Dobrze wymieszać.Wyłączyć gaz .Farsz jest gotowy.
17.Zetezeć odrobinę mozzarelli na tarce.
18.Na upieczone plastry bakłażana nałożyć farsz , posypać mozzarellą ,przykryć drugim plastrem i powtórzyć nakładając farsz i ser.
19.Piec w nagrzanym piekarniku 10 minut w 180 st.
20.Danie jest gotowe .Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz