Bakłażan Zapiekany w Piekarniku Po Bałkańsku

To chyba będzie mój najlepszy przepis na bakłażana.Cudownie przyprawione mięso pełne smaków bałkańskich i sera , co może być bardziej smaczniejsze ?.Zapraszam. 


                                             


#kolacjazpzz

3-4 porcje


Składniki:

3 bakłażany

50 dag.mielonego mięsa z indyka

2-3 papryki 

1 cebula

5 ząbków czosnku

350 gr.Ajwaru

1 pomidor

1 łyżka startej mozzarelli

Oliwa z oliwek

Sól

Pieprz

Mielona kolendra

Papryka wędzona słodka

Bazylia suszona

Oregano

Tymianek

::::::::::::::::::::::::::::::::

1.Pokroić bakłażana w plastry ( dupki odciąć ,posiekać i dodać później do sosu) na ok.1 cm.

2.Ułożyć  na blasze wyłożonej papierem  do pieczenia.

3 .Przygotować marynatę do posmarowania plastrów bakłażana:

- 100 ml.olowy z oliwek

- 0.5 łyżeczki soli

- 0.5 łyżeczki pieprzu

- 0.5 łyżeczki świeżego posiekanego czosnku

- 0.5 łyżeczki oregano

- 1 łyżeczka papryki wiedzy


4.Posmaruj marynatą  z obu stron plastry bakłażana .

5.Wstaw do piekarnika w 180 stopni na 20-30 minut

6.Posiekać drobno cebulę w kostkę 

7.Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i zeszklić cebulę .

8.Dodać mięso mielone i smażyć do momentu aż się zezłoci  lekko.

9.Pokroić pomidora w kostkę i dodać do mięsa.

10.Przyprawic solą i pieprzem.

11.Dodać Ajwaru i 200 ml.wody.

12.Przyprawić 1 łyżeczką posiekanego świeżego czosnku, 1 łyżeczką mielonej kolendry, 1 łyżeczką kminu rzymskiego mielonego, 1 łyżeczką mielonej czerwonej papryki wędzonej.

13.Dobrze wymieszać i gotować na małym ogniu ok.15-20 minut.

14.Pokroić papryki w kostkę drobną i dodać pod koniec do mięsa.

15.Dodać posiekaną natkę pietruszki.

16.Dobrze wymieszać.Wyłączyć gaz .Farsz jest gotowy.

17.Zetezeć odrobinę mozzarelli na tarce.

18.Na upieczone plastry bakłażana nałożyć farsz , posypać mozzarellą ,przykryć drugim plastrem  i powtórzyć nakładając farsz i ser.

19.Piec w nagrzanym piekarniku 10 minut w 180 st.

20.Danie jest gotowe .Smacznego.




 

Komentarze

Popularne posty