Chleb Żytni Pełnoziarnisty Na Zakwasie
Składniki:
::::::::::::::::::::::
4 łyżki zakwasu chlebowego
600 gr.mąki pełnoziarnistej żytniej 2000
500 ml.przegotowanej wody
1-2 łyżeczki soli
:::::::::::;;;;;:::::::::::::::::::::::::::::::::
Wszystkie składniki. wymieszać w misce do połączenia się składników.Masa powinna być lepka i ciężka .
Gdy wszystko się połączy ,przełożyć ciasto do koszyka do wyrastania chleba lub do formy w jakiej będzie pieczony.Przykryć folią i ściereczką i zostawić chleb do wyrastania na 6-8 godzin lub na całą noc.
Chleb pieczemy w piekarniku nagrzanego do 200 stopni przez 15 minut , a potem zmniejszamy grzanie do 180 stopni i jeszcze pieczemy około 30-60 minut.Po tym czasie wyjąć ciasto z pieca i z formy,jeśli je w niej robimy .Ja od razu swój wyłożyłam z koszyka na blaszkę z papierem do pieczenia i piekłam 60 minut.A jeśli chleb z formy to pieczemy jeszcze 10-15 minut bez formy.Chleb gotowy , jeśli go pukniemy a on wyda głuchy dżwięk.Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz