Chleb Żytni Pełnoziarnisty Na Zakwasie


Chleb na zakwasie należy do najbardziej prozdrowotnych wypieków w kuchni.


Składniki:
::::::::::::::::::::::
4 łyżki zakwasu chlebowego
600 gr.mąki pełnoziarnistej żytniej 2000
500 ml.przegotowanej wody
1-2 łyżeczki soli
:::::::::::;;;;;:::::::::::::::::::::::::::::::::

Wszystkie  składniki. wymieszać w misce do połączenia się składników.Masa powinna być lepka i ciężka .
Gdy wszystko się połączy ,przełożyć ciasto do koszyka do wyrastania   chleba  lub do formy w jakiej będzie pieczony.Przykryć folią i  ściereczką i zostawić chleb do wyrastania na 6-8 godzin lub na całą noc.
Chleb pieczemy w piekarniku nagrzanego do 200 stopni  przez 15 minut , a potem zmniejszamy grzanie do 180 stopni i jeszcze pieczemy około 30-60  minut.Po tym czasie wyjąć ciasto z pieca i z formy,jeśli je w niej robimy  .Ja od razu swój wyłożyłam z koszyka na blaszkę z papierem do pieczenia i piekłam 60 minut.A jeśli chleb z formy to pieczemy jeszcze 10-15 minut bez formy.Chleb gotowy ,  jeśli go  pukniemy a on wyda głuchy dżwięk.Smacznego.

Komentarze

Popularne posty