Dorsz Veracruze
:::::::::::::::::::
400 gr.dorsza
3 szt.ząbków czosnku
200 gr.czerwonej cebuli
2 puszki pomidorów krojonych
100 gr.oliwek zielonych ( u mnie pół.na pół )
2 łyżki kaparów
1 łyżka bulionu w.proszku
1 szt.papryczki chili zielonej ( u mnie niestety nie do zdobycia w tym kolorze więc wjechała czerwona chili)
2 pomarańcze
1 pęczek kolendry/ brak na stanie dałam 1 łyżeczkę mielonej
Szczypta soli
Szczypta pieprzu
Pęczek natki /brak u mnie ,nie było w sklepie ...
100 ml.oliwy z oliwek
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Rybę umyć , osuszyć ,pokroić na kawałki .Oprószyć solą i pieprzem, obsmażyć z obu stron na oliwie z oliwek i odstawić.
Na tej samej patelni podsmażyć posiekany czosnek , pokrojoną w plastry cebulę ,kawałki papryczki chilli, kapary i oliwki.
Dodać pokrojone pomidory i kawałki pomarańczy obranej i pokrojonej w kostkę . Całość dusić przez chwilę.Powstały sos doprawić do smaku bulionem w proszku ,dodać natkę kolendry i pietruszki .Rybę umieścić na patelni razem z gotowym sosem i dusić pod przykryciem .Podawać z ryżem .
Komentarze
Prześlij komentarz