Jak Pasteryzować w Słoiki Zimowe Ziemniaki
Witajcie .U mnie początek wiosny zaowocował obficie w słoiki.Już na początku kwietnia zaczyna się sezon robienia przetworów i tak to trwa aż do grudnia ha ha 🤣.Przetwarzam wszystko co się da ,nie marnuję jedzenia ,a słoiki zawsze się przydają na ciężkie czasy lub czasy bezgotówkowe ,kiedy kieszenie puste ...Dziś dzielę się z Wami przepisem na starsze ziemniaki , które zostały nam z zimy i nie wiemy co z nimi zrobić.Wyrzucić szkoda , zwłaszcza jak się ma dobrą i smaczną odmianę od chłopa,więc się długo nie namyślając , wysprzątałam przy okazji piwnice i oczyściłam z pędów ziemniaki , co nie zepsute zabrałam do mieszkania , aby je przetworzyć na pyszne ziemniaczki ,czy to do zupy czy do kotlecika .Zawsze są pod ręką ,tylko wystarczy otworzyć słoik.Będą trzy przepisy na blogu.Zapraszam.
Składniki:
:::::::::::::::::;;
Stare ziemniaki
Sól
Woda
Potrzebne będą: miska, wyparzone słoiki,dekle .
:::::;::::::;;:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Ziemniaki obieramy ,kroimy w kostkę ,wkładając je od razu do zimnej wody w misce.Płuczemy i nalewamy świeżą wodę ,i trzymamy w niej przez 1 godzinę obrane ziemniaki , aby puściły skrobię.Przygorowujemy wyparzone słoiki i dekle .Gotowe pokrojone ziemniaki ,wkładamy do słoików,zasypujemy każdy słoik 1 łyżeczką soli morskiej i zalewamy przegotowaną wodą ,tak aby pokryła całe ziemniaki . Oczyszczamy octem ranty słoików i zakręcamy .Wstawiamy na gaz w garnku ze ściereczką na dnie ,zalane po 3/4 ich wysokości wodą i od zagotowania ,pasteryzujemy słoiki 1.5 godziny pod przykryciem na średnim gazie .Po tym czasie wyjmujemy na ściereczkę słoiki ,odwracamy do góry dnem ,przykrywamy drugą ściereczką albo kocykiem.i zostawiamy do całkowitego ostudzenia.
Komentarze
Prześlij komentarz