Konfitura z Rabarbaru


Pierwszy zerwany rabarbar u znajomej w ogródku.Dziś przepis na pyszną konfiturę rabarbarową .Świetna jako dodatek do kanapki jak też dodatek do lodów.Przepis prosty ale smaczny .Zapraszam.



 Składniki:

::::;;;;;::::;;;;;::::::
Pęczek rababrbaru
30 dag.cukru/ 0.5 kg.erytrolu
0.5 szkl.wody
::::::::::::::::::::::::;;;;;
Rabarbar oczyścić i obrać .Pokroić na małe kawałki .Opłukać.Włożyć do miski i zasypać szklanką cukru / Erytrolu.Zostawić na 1-2 godziny.Właczyć gaz  ,wsypać rabarbar wraz z sokiem , który się wytworzył , dolać szklankę wody i na małym ogniu dusić całość  od czasu do czasu mieszając . Smażymy konfitury do momentu , aż woda odparuje ,a owoce się rozpadną .Dodać resztę cukru i smażymy jeszcze aż się cukier rozpuści.Smażenie powinno trwać do 1  godziny. Konfitura ma być lekko płynna .Smacznego.

Komentarze

Popularne posty