Kurczak Teriaki z szaszłykami z papryki.
Ten przepyszny kurczak Teriaki z lepkim , cudownym sosem jest szybki do przygotowania .Sos można użyć gotowy , ale myślę , że zawsze jest lepsze samemu zrobienie niż użyć kupnego ze sklepu.Zapraszam.
Składniki :
:::::::::::::::::::::
65 dag.skrzydełek
1 łyżka oleju sezamowego
Sos Teriaki:
::::::::::::::::::::::
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
100 ml.sosu sojowego
50 ml.wody
3 łyżki miodu
2 łyżki białego octu winnego
0.5 łyżeczki czosnku w proszku
1 łyżeczka puree imbirowego
0.5 łyżeczki suszonych płatków chili
Szaszłyki:
::::::::::::::::::::
Papryka mała żółta
Pomidorki koktajlowe
Sok z limonki
Sól morska
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z sosem sojowym , stopniowo go dodając do mąki , cały czas mieszając , aby nie było grudek.Teraz dodać resztę składników sosu. Do miseczki włożyć skrzydełka , każde dobrze wysmarować marynatą .Rozgrzać piekarnik 180 stopni.Na patyczki nadziać pokrojoną paprykę i pomidorki , posolić ,polać sokiem z limonki.
Skrzydełka ułożyć na tacce jak skrzydełka nam się już ładnie zarumienią ok.15 min.przed końcem grillowania skrzydełek. Skrzydełka piec ok. 70 minut aż będą złote i chrupkie.Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz