Pasteryzowany Sok z Rabarbaru
Kolejny przepis na to jak przetworzyć rabarbar.Zimą często sięgam po różne zrobione latem soki i cieszę się bardzo ,że w tym roku udało mi się zrobić choć tyle soczków do picia z rabarbaru .Jakoś do tej pory nigdy nie zdążyłam na czas ich zrobić , a przecież wiosna obfituje we wspaniałe grządki rabarbaru.Orzeźwiajacy sok rabarbarowy to idealny napój na ugaszenie pragnienia podczas letnich przyjęć czy zimowych spotkań przy kominku.Wypróbuj zrobić ten przepis ,a potem zmieszać go z piwem imbirowym lub sokiem malinowym, w ten sposób uzyskasz musujący poncz.
Zapraszam.
Składniki:
::;;;;;:::::::::::::::
6 szklanek ( 1.5 kg.)pokrojonego w kostkę rabarbaru
12 szklanek (3000 ml) wody
1 szklanka (250 ml) cukru kryształu
:::::::::::::::::::::::;:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Rabarbar umyć ,obrać i pokroić w kostkę .W rondlu wymieszać rabarbar z wodą .Doprowadzić do wrzenia , zmniejszyć ogień i gotować do momentu aż rabarbar będzie miękki.Przecedzić na sitku wyłożonym gazą.Przelać sok z powrotem do garnuszka ,dodać cukier i ponownie zagotować, mieszając , aż cukier się rozpuści .Zdjąć z ognia ,przelać do wyparzonych słoików.Zakręcić dekle ,pasteryzować od zagotowania się wody w garnku 10 minut.
Rabarbar to chyba w kg powinno się powawać a nie w ml
OdpowiedzUsuńZgadza się :) już poprawiam.Dziekuję.
OdpowiedzUsuń