Sałatka " Szopska "



Witam.Dziś przepis na pyszną sałatkę Bułgarską pełną kolorowych warzyw .Prostą a jakże smaczną.Nazwa jej pochodzi od grupy etnicznej Szopów zamieszkujących rejon Sofii i innych rejonów zachodniej Bułgarii.Twor sztucznie wytworzony , który nie jest naturalnym wytworem kuchni ludowej , lecz stworzonym na potrzeby gastronomii zbiorowej ruchu turystycznego w 1956 roku.Popularna zaczęła być w Bułgarii jako klasyczna przystawka ,podawana z rakiją.Popularna jest też w Serbii, Macedonii Północnej i Czarnogórze.Zapraszam.



Porcja dla 3 osób

#kolacja pzz

Składniki :

:::::::;;;;;::::::::::::::::

200 gr.fety

3 pomidory

2 szt.papryki czerwonej

1 cebula czerwona

1 ogórek zielony 

30 .ml.oliwy z oliwek

20 ml.octu winnego

4 gr.soli

1 łyżka natki pietruszki 

0.5 łyżeczki czarnego mielonego pieprz

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni i upiec papryki przez ok 15 minut, wyciągnąć i ostudzić przez 10 minut.Pokroić resztę warzyw w tym czasie .Cebulę w pióra , pomidory i ogórek w kostkę , dodać do miski  z cebulą .Paprykę obrać ze skórki , pokroić i dodać do warzyw w misce ,sól ,pieprz ,ocet i oliwa z oliwek, wymieszać  z natką pietruszki .Smacznego.

Komentarze

Popularne posty