Szczaw do Słoika z Oliwą i Solą
Moja znajoma uzbierała na łące przepyszny polny szczaw.Jednak wiele osób ma szczaw w ogródku ,dlatego zachęcam do zrobienia z niego przetworów .U mnie za dużo go nie było ,i dlatego postanowiłam z niego zrobić kilka przepisów z nim w roli głównej i ze starszych ziemniaków , które zostały mi po zimie .Dziś pierwszy przepis na polny szczaw w słoiku z oliwą i solą.Takie słoiczki można wykorzystać do zupy szczawiowej np.zimą.Zapraszam.
Składniki:
:::;;;;::::::::;;;::::::::
40 dag.szczawiu
2 łyżki soli
1 łyżka oliwy
::::::::::::::::::;;;;;;;;;;;;;:::
Szczaw umyć ,osuszyć ,odciąć ogonki.Pokroić i zmiksować wraz z solą i oliwą w blenderze .Do wyparzonych słoiczków nałożyć zmiksowany szczaw,i zalać na wierzchu odrobiną oliwą.Zakręcić dekle .Pasteryzować od momentu zagotowania się wody przez 10 minut.Wyjąć na ściereczkę , odwrócić do góry nogami ,przykryć ściereczką i zostawić do ostudzenia.
Komentarze
Prześlij komentarz