Zupa Pieczarkowa do Słoika
Kiedy robię przetwory do słoików , mam zawsze w pamięci , by robić tylko takie ,które zjem ze smakiem.Dziś Przepis prosty na zupę pieczarkową do słoika.Oczywiście możecie ,takie przetwory robić według własnego gustu np. dać mniej ziemniaków a więcej pieczarek , albo zrobić tylko warzywa i pieczarki ,jak uważacie.
Składniki:
1 op.duże pieczarek
1 marchewka duża
1 pietruszka mała
Kawałek selera
Kawałek pora
1 kg.ziemniaków
Sól
Pieprz
Czosnek granulowany
Cebula w proszku
Oliwa z oliwek
Woda
::::::::::::::::::::::::::::::::;;;;;:;;;;;;;:
Słoiki wyparzyć wraz z deklami.Warzywa umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Ziemniaki stare obrać i pokroić w kostkę .Rozgrzać oliwę na patelni , wrzucić warzywa , pieczarki i smażyć,przyprawić czosnkiem ,cebulą ,solą i pieprzem , aż warzywa zmiękną, odstawić .Do słoika wkładamy ziemniaki , warzywa z pieczarkami i znów ziemniaki.Zalać wodą ,zakręcić.I tak robimy z kolejnymi słoikami.Pasteryzujemy od zagotowania się wody w garnku ze słoikami 1.5 godziny .Wykładamy do góry dnem po pasteryzacji na ręczniku i przykrywamy ściereczką.Zostawiamy aż wszystkie słoiki nam ostygną.
Komentarze
Prześlij komentarz