Zupa Szczawiowa do Słoików
Prosty przepis na zamknięcie smaków wiosny - szczaw polny .W tym roku naprawdę szczaw zbierany na łące jest smaczny .Nic nie zastąpi jego zapachu , smaku ,kwasoty jaki ma w sobie .Kupny szczaw to już nie to ...a zbieranie z dzieciakami to dopiero jest frajda.
Składniki:
:::::::::::::::::::::
40 dag.szczawiu i można więcej
1 kg.starych ziemniaków
1 marchew
0.5 pietruszki
kawałek selera
Kawałek pora
1 łyżka masła klarowanego
Oliwa z oliwek
Czosnek granulowany
Cebula suszona mielona
Sól
Pieprz ziołowy
::::::::::::::::::;;;;;;;::::::::::::::::::::::
Wyparzyć słoiki wraz z deklami.
Szczaw umyć ,osuszyć, poobcinać ogonki , pokroić.
Ziemniaki obrać ,umyć ,pokroić w kostkę .Warzywa umyć ,osuszyć , zetrzeć na tarce ,por drobno pokroić .
Rozgrzać masło klarowane na patelni , włożyć szczaw i smażyć , aż zmieni kolor ,odłożyć do miski .Wlać oliwę z oliwek ,dodać teraz warzywa starte na tarce ,i dusić aż zmiękną.Dosac do szczawiu .Przyprawić solą ,pieprzem ziołowym ,cebula suszona i czosnkiem granulowanym, wymieszać.Na dno słoika układamy porcje ziemniaków , warzywa wraz ze szczawiem i znów ziemniaki,i tak robimy wszystko słoiki.Zkrecamy dekle i wstawiamy do garnka z zimna wodą .Pasteryzujemy 1.5 godziny od momentu zagotowania się wody.
Komentarze
Prześlij komentarz