Boeauf Stroganow do Słoików - Głodomor Racibórz
Pierwszy raz strogonowa jadłam w Donosach dobre z 30 lat do tyłu u cioci mojej przyjaciółki.Bardzo mi ta potrawa zasmakowała.Skąd jednak to danie z wołowiny się wywodzi ? A od nazwiska rosyjskiego hrabiego , generała i urzędnika Aleksandra Grigorjewicza Stroganowa - w Polsce to danie nazywamy Strogonowem.Nazwa dania jest wielką kombinacją tradycyjnej kuchni francuskiej i Rosyjskiej.Jest to pyszna wołowina krojona w wąskie paseczki i smażona z cebulą i pieczarkami ,według nie których przepisów także z dodatkiem ogórka kiszonego ( u mnie właśnie jest ) i przecierem pomidorowym, pieprzem i solą.Sos może być zagęszczony mąką lub śmietaną oraz doprawiony do smaku słodką papryką.Jednak do słoików niestety nie dodajemy mąki czy śmietany ,ale zimą ,kiedy otworzymy słoik ,podgrzejemy danie ,możemy dodać odrobinę śmietany kwaśnej do sosu.Wzmocni to jego smak i nada mu nieziemskiego wymiaru .
Dziś podzielę się kochani moi świetnym przepisem na to danie do słoików bo zamówiłam piękną ,młodą wołowinkę z 2 letnich byczków .Mięso przyszło świetnie zapakowane ,a nawet mocno schłodzone ( nie żałowano na dodatki chłodnicze ha ha ).
Każde mięso jest opisane : data bicia zwierzęcia ,ile ma lat ,data ważności danego pakietu mięsa i do kiedy go zużyć .Byłam bardzo tym zaskoczona .
Bardzo polecam Wam tę firmę.Wstawiam Wam link do ich profilu gdzie będziecie mogli wszystko zobaczyć i coś zamówić oczywiście jeśli powołacie się na mnie Aria Danuta i mój blog firma obiecała ,że da wam rabacik lub coś dołożą od siebie do zamówienia:)...
Mięso świeże ,zdrowe ,bez dodatków GMO ,antybiotyków i innych różnych dodatków z tabeli Mendelejewa.Polecam naprawdę ,bo w dzisiejszych czasach trudno jest znaleźć dobre mięso .
Dlatego dziś przygotowałam dla Was przepis z wołowiny , którą zapasteryzujemy w słoiki .Mięso jest duszone w Wolnowarze przez 8 godzin lub w garnku .Zapraszam po przepis .
Składniki:
:::::::::::::::::::::::::::::::
1 kg.mięsa wołowego
0.5 łyżeczki pieprzu czarnego młotkowanego z kolendrą
2 duże cebule
4 łyżki masła lub smalcu
600 gr.pieczarek pokrojone w plasterki
2 listki laurowe
6 kulek ziela angielskiego
0.5 łyżeczki pieprzu czarnego w ziarnach
2 duże papryki czerwone pokrojone w kostkę
2 duże ogórki kiszone starte na tarce o dużych oczkach
4 łyżki Ajwaru
4 łyżki sosu sojowego ciemnego
Sól do smaku
::::::::::::;;::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Mięso umyć , osuszyć ,pokroić w cienkie paseczki .Posypać je pieprzem czarnym z kolendrą i odstawić na 20 minut do lodówki .
Rozgrzać dużą patelnię z masłem klarowanym i na gorące włożyć mięso .Dodać cebulę pokrojoną w piórka i pieczarki w plasterkach.Smażyc aż wszystko się ładnie zarumieni. przełożyć do Wolnowaru lub Dużego Gara ,wlać 1 litr gorącej wody , listek laurowy, ziele angielskie i pieprz w ziarnach .Do wolnowaru dodajemy też resztę składników ,natomiast do garnka tylko listek laurowy, ziele angielskie i pieprz w ziarnach.
Wolnowar nastawiamy na funkcję Low i dusimy przez 8 godzin.W garze dusimy mięso przez 1 godzinę .Jeśli jest taka potrzeba to dolewamy wody .Mieszamy w garze od czasu do czasu .Po godzinie dodać pokrojoną w kostkę paprykę ,ajwar ,sos sojowy i dusić kolejna godzinę .Na koniec dodać pokrojone w kostkę lub w paseczki albo starte ogórki kiszone i dusić jeszcze kolejną godzinkę .Na koniec dodać sól do smaku ( uwaga ,uważać z solą ,sos jest dosyć słony !).
Napełnić słoiki mięsem i pasteryzować :
1 dzień - 90 minut
2 dzień - 60 minut
3 dzień - 45 minut
Komentarze
Prześlij komentarz