Bulion Wołowy z Wolnowaru


 Dziś podzielę się z Wami moim domowym przepisem ,który często gotowała moja mama .Pasteryzowała wszystko jak ja ...już wiem skąd te ciągoty do słoików ha ha 🤣 ale jej  bulion był wyjątkowy . Po pierwsze był z wołowiny a po drugie tylko takie buliony gotują nasze mamusie ...Szkoda , że już jej nie ma od lat w moim życiu :(.


Kochani przypominajka !!!
Jak macie ochotę na to pyszne mięso wołowe ,ze zdrowych byczków  ,bez chemii i antybiotyków wystarczy ,że przy zamówieniu powołacie się na Aria Danuta a rabacik leci do Was lub coś od siebie dołączą do paczuszki.
Link do ich strony na FB :

 Składniki :
::::::::::::::::::::::
1 kg. Żeberek wołowych
Kości z antrykotu wołowego z kilograma
Kości ze szpondra wołowego z kilograma 
2-4 korzenie pietruszki
Parę marchewek( zawsze więcej niż pietruszki )
Kawałek selera korzeniowego
Kawałek pora
Cebulę zrumienioną na ogniu 
Parę ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
Masło klarowane
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Kości umyć ,osuszyć .Rozgrzać patelnię z masłem klarowanym ,włożyć kości i obsmażyć na bardzo złoty kolor .Przełożyć  do wolnowaru lub dużego garnka .Warzywa obrać , umyć , osuszyć , pokroić na większe kawałki ,dołożyć do kości .Cebulę wraz z łuską opalić i też dodać do reszty składników .Wsypać ziarna pieprzu i ziela angielskiego .Całość lekko posolić.
Zalać wodą tyle , aby pokryło całość .Przykryć pokrywkę i gotować na małym ogniu 6 godzin  a w wolnowarze 8 godzin na pozycji Low.Nie dolewamy do bulionu w trakcie gotowania wody !..
Bulion cedzimy ,obieramy z mięsa ,wyławiamy warzywa .Do każdego litrowego wyparzonego słoika wkładamy kawałki mięska ,warzywa ,cebulę usuwamy całkowicie do śmieci .Zalewamy bulionem .Zakręcamy pokrywki .Wstawiamy do garnka z wodą i tyndalizujemy / pasteryzujemy słoiki przez 3 dni :
1 dzień - 90 minut
2 dzień - 60 minut
3 dzień - 45 minut




Komentarze

Popularne posty