Młoda kapusta z Mięsem Mielonym
Witajcie.Dzis przepis mojego taty kapusta młoda z mięsem Cudowne smaki dzieciństwa.Bardzo żałuje ,że nie mam już mojego taty ,bo mogłabym wiele przepisów odtworzyć przy jego pomocy , a tak to za dużo ich nie pamiętam.Chciałabym aby te przepisy były w miarę takie same jak on robił i w smaku i w treści .Myślę jednak , że mi się udało...
Skład:
:::;;::::::::
Kapusta młoda mała główka
1 duża pokrojona w kostkę marchewkę
1 op.mięsa mielonego ( u mnie z indyka ) wieprzowo-wołowego
1 cebula kostka
1 ząbek czosnku
50 gr.boczku możecie dodać więcej
150 ml.bulionu
1 listek laurowy
2 ziela angielskie
Przyprawa uniwersalna
Odrobinka maggi
Sól i pieprz do smaku
Pęczek koperku i natki pietruszki
masło klarowane
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Młodą kapustkę oczyszczamy z wierzchnich liści.Siekamy drobno.Wkladamy do garnka ,dodajemy marchewkę w kostkę i wlewamy bulion , dodajemy listek laurowy i ziele angielskie.Dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok .10 minut.
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane.,wkładamy mięso mielone ,smażymy ,dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku ,sól i pieprz,mieszamy.Smażymy mięso aż nam się ładnie zarumienią.Dodajemy do garnka z kapustą ,mieszamy.
Na ten sam tłuszczu ,dodać jeszcze z łyżeczkę.Wrzucamy pokrojony boczek i wytapiany na złoty kolor ,dodajemy posiekaną cebulę ,smażymy na złoty kolor.Wkladama do garnka z kapustą ,mieszamy ,jak już wszystko będzie miękkie ,przekładamy wszystko na patelnię ,i podsmażamy.Dodajemy posiekany koperek z natką ( nie żałujemy , zwłaszcza koperku),przyprawiamy prZyprawa uniwersalna ,maggi ( nie musowo) ,solą i pieprzem jak potrzeba.Możemy posypać lekko mąką i zasmażyć kapustę.Bedzie wtedy bardziej gęstsza .Gotowe.
Komentarze
Prześlij komentarz