Najlepszy Sos "Marinara "do Słoików Gotowany w Wolnowarze
Kochani ,teraz zaczyna się" całą gębą " sezon na pomidory , które już dojrzewają na krzakach , to i czas na robienie przygotowań do zrobienia z nich przetworów ..
Dziś wlatuje pierwszy przepis na przepyszny ,aromatyczny sos "Marinara ".Nie szukaj lepszego przepisu bo nie znajdziesz ,mówię ci to z własnego doświadczenia kury domowej ha ha 🤣 😂 Łatwy jest do zrobienia nawet dla osób ,które rozpoczynają dopiero zabawę w kuchni ze słoikami ,bo to jest cudowna zabawa . Sos ten jest bardzo popularny w kuchni włoskiej .Składa się z pomidorów , czosnku, cebuli ,oliwy z oliwek oraz z różnych ziół i przypraw.Takim sosem nikt nie pogardzi ,nawet wtedy gdy dostaną słoiczek twoi przyjaciele w prezencie .Zapraszam.
Używamy Wolnowaru lub Dużego Gara!.
Składniki :
:::::::::::::::::::
5.50 kg.pomidorów
0.5 szkl.suszonej cebuli
6 ząbków czosnku, posiekane
1/4 szkło.oliwy z oliwek
3 łyżki brązowego cukru
2 łyżki soli morskiej
1 łyżka ciemnego octu balsamicznego
1.5 łyżeczki suszonego rozmarynu
1.5 łyżeczki suszonego oregano
1.5 łyżeczki suszonego tymianku
0.5 łyżeczki suszonej szałwi lekarskiej
0.5 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
2 liście laurowe
Kwasek cytrynowy
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Pomidory blanszować w garnku przez 1 minutę.
Obrać je ze skórki ,usunąć nasiona .Pokroić w kostkę. Włożyć do dużego garnka z pozostałymi składnikami ( oprócz kwasku cytrynowego).
Doprowadzić do wrzenia , zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 2 godziny .Ja robię to w wolno warze!.W garnku oczywiście jak najbardziej !Co jakiś czas mieszać w garnku by się nie przypaliło.
Wyrzucić listek laurowy.Posolić ,popieprzyć do smaku , zmiksować blenderem .
Na dnie każdego słoika umieścić 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego lub 1 łyżkę soku z cytryny , zalać sosem i Pasteryzować przez 40 minut.Wylaczyc gaz i zostawić w garnku na 5 minut.Odstawiamy na ściereczkę ,odwracamy słoiki do góry dnem i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.Smacznego.
Przepis jak gotować w Wolnowarze !
:::::::::::::::::::::::;::::::;::::::::::::::::::::::::::;;;;::::
Przygotowujemy wszystkie warzywa tak jak w przepisie u góry .
Wszystkie składniki wkładamy do garnka w Wolnowarze ,przyprawy ( oprócz kwasku cytrynowego ) przykrywamy pokrywką ,nastawiamy Lov na 8 godzin i dusimy pomidory.Wyłączamy po tym czasie garnek ,usuwamy listek laurowy, na dno słoików wsypujemy po 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego , przelewamy sos ( jeśli mamy potrzebę to możemy go zmiksować ).Zakręcamy i pasteryzujemy w garnku 40 minut od zagotowania się w nim wody.
Komentarze
Prześlij komentarz