Ogórki Małosolne
Robienie co roku ogórków małosolnych to w naszym kraju jest już tradycją .Nie ma chyba domu , w którym gdy tylko rozpoczyna się wiosna lato i na krzakach pojawiają się pierwsze ogóreczki ,robimy ogórki małosolne - bo kto ich nie lubi :)...prawda?.
Wiem temat oklepany ,ale i ja dołożę swoje " ogórki " do domowych przepisów na tym blogu. Jakby to wyglądało ha ha 🤣 blog bez ogórków małosolnych to tak jakby nie wstawić przepisu na makowiec czy sernik ha ha 🤣.Zapraszam.
Składniki :
:::::::::::::::::::::
Słój 3 litrowy
2 kg. Małych ,ładnych ogórków
2 łyżki soli
Koper baldachimy
Czosnek kilka ząbków
Chrzan korzeń
Woda 2 litry
::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Ogórki moczymy w misce z wodą zimną przez 10-15 min.Płuczemy i wkładamy do czystego słoja .Ząbki czosnku obieramy i dodajemy do ogórków .Wodę gotujemy z solą ,studzimy.Korzwn chrzanu obieramy i kroimy go na kawałki .Dodajemy do słoja z ogórkami .Przykrywamy całość baldachimem z kopru ogrodowego i zalewamy wodą z solą .Słoika nie zakręcamy tylko lekko nakładamy dekiel tak aby ogórki mogły swobodnie się kisić ale nie ukisić.
Ogórki gotowe są już na 3 dzień do jedzenia.Smacznego.
A jaka woda? Zimna z kranu, przegotowana gorąca czy przestudzona?
OdpowiedzUsuńPrzegotowaną i wystudzona.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWitam :).Bardzo dobrze to zauważone ,dziękuję jak zwykle .Pozdrawiam serdecznie .Już dopisałam.
OdpowiedzUsuń