Szybkie Bajgle Śniadaniowe


To moje najlepsze , szybkościowe bajgle .Uwielbiam je zamiast chleba .Można je przyrządzić na różne sposoby i nigdy się nie nudzą .Cenię je nie tylko za smak  ale , że są proste w wykonaniu .Polecam ten przepis .Ja je robię z 1 kg.mąki ,piekę i wkładam we woreczki i do zamrażarki.Kiedy potrzebuję  , odmrażam i gotowe .
 


500 gr.mąki orkiszowej
2 łyżki proszku do pieczenia
1 łyżka soli 
400 gr.gęstego jogurtu naturalnego
1 jajko lub 2-3 łyżki mleka do posmarowania bajgli po wierzchu 
Posypką do dekoracji ( u mnie biały sezam)
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Do miski wsypać mąkę , sól , proszek do pieczenia,dobrze wymieszać.Dodać gęsty jogurt naturalny , wymieszać  .Na koniec przenieść ciasto  na posypaną mąką stolnicę i zagnieść krótko  ciasto.Ciasto powinno być miękkie i elastyczne.Piekarnik nagrzać do 180 stopni .Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Dzielimy ciasto na równe porcje , formując kulę, spłaszczając i krojąc na równe kawałki ( jak pizzę lub tort ).Z każdego kawałka formować kulkę , lekko ją spłaszczyć ,zrobić dziurkę palcem i lekko rozciagnać bajgla.Układać bajgle na blasze .Smarujemy jajkiem lub mlekiem , posypujemy posypką i pieczemy góra -dół
25 minut. Smacznego.




Komentarze

Popularne posty