Szybkie Bajgle Śniadaniowe
500 gr.mąki orkiszowej
2 łyżki proszku do pieczenia
1 łyżka soli
400 gr.gęstego jogurtu naturalnego
1 jajko lub 2-3 łyżki mleka do posmarowania bajgli po wierzchu
Posypką do dekoracji ( u mnie biały sezam)
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Do miski wsypać mąkę , sól , proszek do pieczenia,dobrze wymieszać.Dodać gęsty jogurt naturalny , wymieszać .Na koniec przenieść ciasto na posypaną mąką stolnicę i zagnieść krótko ciasto.Ciasto powinno być miękkie i elastyczne.Piekarnik nagrzać do 180 stopni .Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Dzielimy ciasto na równe porcje , formując kulę, spłaszczając i krojąc na równe kawałki ( jak pizzę lub tort ).Z każdego kawałka formować kulkę , lekko ją spłaszczyć ,zrobić dziurkę palcem i lekko rozciagnać bajgla.Układać bajgle na blasze .Smarujemy jajkiem lub mlekiem , posypujemy posypką i pieczemy góra -dół
25 minut. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz