Arbuz do Słoika
Przepis fantastyczny na pasteryzowane owoców w słoikach.Często kupuje jak tylko zaczyna się sezon arbuzowy arbuzy i nieraz zostaje mi sporo a wiadomo zimą też bym chciała je zjeść a ich wtedy nie ma ,więc zapakowałam kawałki słodkiego arbuza do słoików .Wyszedł przepyszny.Polecam przepis.
Składniki:
: ::::::::::::::::
Duży arbuz, oczyścić go sodą oczyszczoną i wodą
8 łyżek Erytrolu/ lub 6 łyżek cukru
2 łyżki soli
2 łyżeczki kwasku cytrynowego
:::::::::;:::;;::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Arbuza umyć w wodzie że sodą oczyszczoną.Odciąć końcówki z przodu i z tyłu, pokroić w plastry o gr.1.5 cm.,potem plastry przekroić w pół w trójkąty.
Przygotować słoiki , wyparzyć wraz z deklami .Do każdego słoika włożyć kawałki arbuza ,zalać gorącą ,przegotowaną wodą i przykryć luźno deklem , zostawić na 20 minut.Zdjać dekle, umyć je i osuszyć . Wodę ze słoików zlać do garnka ,dodać do niej erytrolu/ cukier , kwasek ,sól ,zagotować . Gorącym syropem zalać słoiki ponownie ,osuszyć ranty słoika ,zakręcić dekle i odwrócić do góry dnem ,przykryć ręcznikiem i zostawić do całkowitego ostudzenia 12 godz.Wynieść do piwnicy.Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz