Bakłażan na Zimę do Słoików
W tym roku naprawdę w.piwnicy nie zabraknie mi bakłażana .Oto kolejny z nim w roli głównej przepis.
Składniki :
::::::::::::::::::
Do słoika wielkości 2 l. włożyć:.( Ja takich nie miałam więc tak to wszystko sobie podzieliłam na każdy słoik z Bakłażanem )
1.5 kg.baklażana ,umytego i osuszonego
5 szt.ziaren ziela angielskiego
10 ziaren pieprzu czarnego
3 goździki
1 liść laurowy
Marynata na 1 litr wody:
1 łyżka soli
1 łyżka erytrolu / cukru
1 łyżka octu 10%
:::::::;:::::::::::::::::::::::::::::::::::
Bakłażany umyć ,osuszyć ,uciąć zieloną "dupkę ".W garnku zagotować wodę i na wrzątek włożyć bakłażany ,przykryć pokrywką i od zagotowania się wody w garnku gotujemy bakłażany 10 minut.Gorące przekładamy do sparzonych słoików z zielem angielskim , listkiem laurowym,czarnym pieprzem octem , goździkami.Do wody z gotowania bakłażanów dodajemy sól ,erytrol/cukier,i ocet,zagotować i zalać słoiki .Zakręcić pokrywki i odwrócić słoiki do góry dnem i pod kocyk na 12 godzin do wystudzenia .Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz