Dietetyczna Caponata z Bakłażana


Niesamowicie smaczny baklażan bez mięsa .Klasyka w kuchni Śródziemnomorskiej.Proste i tanie danie obiadowe w kilka minut.Zapraszam.

Składniki:

::::::::::::::::::::::

2 bakłażany

 1 cebula,kostka

Oliwa z oliwek

4 ząbki czosnku,posiekać

1 puszka krojonych pomidorów 

1 czerwona papryka, pokrojoną w małą kostkę 

0.5 szkl.olowek z oliwek pokrojone w plasterki

1/4 szkl.kaparów

1 łyżeczka soli

1/4 łyżeczki pieprzu

::::::::::::::::::::::::::: ::::::::::

Bakłażana pokroić w kostkę .Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek ,przesmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek .Dodać pokrojonego bakłażana ,paprykę pokrojoną w drobną kostkę ,smażyć chwilę ,dodać pomidory i dusić 10 minut.So sosu z bakłażana dodać pokrojone w plasterki oliwki i posiekane kapary .Dusić 5 minut.Doprawic solą i pieprzem .Natkę pietruszki posiekać i posypać nią  danie z bakłażana.Ppdawać z chrupiącym chlebem .Smacznego.


 

Komentarze

Popularne posty