Frużelina Truskawkowa do Słoików
Jak często kochani kupujemy produkty , które moglibyśmy samo w domu zrobić i wydawać mnóstwo pieniędzy , jak wystarczy samemu zrobić sobie w domu .Taka frużelina nadaje się do ciast ,naleśników ,kanapek z masłem ,babeczek i innych smakołyków.Łatwy i prosty przepis ,polecam.
Składniki:
::::::::::::::::::
1 kg.truskawek
4 łyżki soku z cytryny
1 szkl.cukru
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżka żelatyny
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Truskawki umyć ,osuszyć ,usunąć szypułki, przekroić na pół , włożyć do rondla i chwilę dusić na małym ogniu . Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody , odstawić .
Do truskawek dodać cukier i wyciśnięty sok z cytryny , zamieszać i zagotować.W miseczce rozśmieszać trzepaczką mąkę ziemniaczaną wraz z odrobiną wody.Dodać do gotujących się truskawek , wymieszać .Poczekać , aż się wszystko zagotuje ,zdjąć z ognia i dodać żelatynę rozpuszczoną na ogniu .Całość przełożyć do słoiczków , które są wyparzone ,zakręcić , odstawić do góry dnem ,przykryć ściereczką i ostudzić .Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz