Gulaszowa Zupa do Słoików z Wolnowaru
Gdy jesień się zbliża uwielbiam jeść przepyszne zupy , które rozgrzewają ciało i duszę a które zamykam w słoikach i właśnie w tym roku zamknęłam w słoikach taką cudowna zupę Gulaszową...gęstą ,smaczną ,aromatyczną, polecam.
Składniki:
::::::::::::::::::
1 kg.wołowiny na pieczeń
2 duże cebule
1 duża papryka czerwona
1.5 litra bulionu z kości wołowych ( przepis na blogu )
1 papryczka chili
3 łyżki koncentratu pomidorowego
Olej do smażenia
Listek laurowy
0.5 łyżeczki pieprzu
Sól do smaku
0.5 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżka papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki wędzonej
::::::::;:;;:::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Wołowinę pokroić w kostkę .Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć na mocnym ogniu mięso .Przełożyć do wolnowaru lub garnka , zalać bulionem .Jeśli gotujemy gulaszową w garnku ,to zakrywamy pokrywką i na małym ogniu dusimy 1 godzinę .Jeśli w wolnowarze to oprócz mięsa i bulionu dodajemy resztę składników czyli :cebule drobno posiekaną ,podsmażoną na oliwie , posiekaną papryczkę chili ,koncentrat pomidorowy , listek laurowy, pieprz , sól ,paprykę ostra ,paprykę słodką , paprykę wędzoną, mieszamy ,zakrywamy pokrywką i nastawiamy na funkcję Low i zostawiamy na 4 godzin .Po tym czasie dodajemy pokrojoną czerwoną paprykę i dusimy kolejne 2-4 godziny .Po 8 godzinach mięso jest bardzo mięciutkie...Przekładamy do wyparzonych słoików , całość zakręcamy i pasteryzujemy w kąpieli wodnej w 1 dzień - 90 minut
2 dzień - 60 minut
3 dzień - 45 minut
W garnku jeśli gotujemy to po godzinie dodajemy posiekaną drobno i podsmażoną na oleju cebulę ,listek laurowy .Przyprawiamy solą i pieprzem i dusimy dalej .Paprykę oczyścić z nasion pokroić w kostkę i dodać ją 20 minut przed końcem duszenia mięsa .Całość dusimy 3-6 godzin w garnku , im dłużej tym lepiej .Doprawiamy papryką słodką ,papryką ostrą ,papryka wędzoną.sola i pieprzem.Po tym czasie kiedy mięso jest miękkie ,przekładamy do słoików wyparzonych ,zakręcamy pokrywki i pasteryzujemy jak wyżej .Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz