Kompot Truskawkowy z Miodem Lipowym i Lawendą
Bardzo lubię takie kompoty z domieszką miodu i lawendy bo mają swój urok i smak i niesamowity zapach .Bardzo polecam Wam ten przepis .Kompot ten bardzo się cieszył popularnością na moim starym blogu ,który niestety już nie istnieje.Zapraszam.
Składniki:
::::::::::::::::::
2 litry wody
50 dag.cukru trzcinowego
1 kg.truskawek
1 łyżka miodu lipowego
1 łyżka jadalnych kwiatów lawendy
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Truskawki płuczemy, usuwamy szypułki .Wodę zagotować z cukrem ,do jego całkowitego rozpuszczenia.Do truskawek dodać lawendę i delikatnie wymieszać.
Owoce włożyć do wyparzonych słoików,do połowy i zalać syropem z cukru.Zakrecić.Pasteryzować 20 minut od zagotowania się wody w garnku.Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz