Kurczak z Garnka po Afrykańsku


 Afrykański gulasz to gulasz inny niż wszystkie .To proste danie jest aromatyczne z gęstym sosem własnym na bazie pomidorów .Świetny do zrobienia jako posiłek w tygodniu  w diecie śródziemnomorskiej.Jeżeli łączycie w swej diecie węglowodany z białkami ,to podajcie go z ryżem i bananami.Zapraszam.


1 op.udek bz/kości z kurczaka - pokrojone na kawałki
Sól i pieprz
1-2 łyżeczki przyprawy Kreolskiej ( przepis na moim blogu znajdziecie )
1/4 szkl.oliwy 
5-6 pomidorów lub 2 szkl.pulpy pomidorowej np.passaty
1 śr.cebula ,pokrojona w plasterki
1 łyżka (3-4 ząbki ) posiekanego czosnku
1.5 łyżeczki suszonego tymianku
1 łyżka wędzonej papryki
1/4 łyżeczki curry
1 liść laurowy 
1 gałązka świeżego lubczyku (1 łyżka  maggi) lub bulionu z kurczaka
2 szkl.wody
2 cebulki ( biała część szczypiorku ) posiekana
3 łyżki posiekanej natki pietruszki 
1-2 szkl.pokrojonej w plasterki marchewki
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Kurczaka myjemy ,osuszamy .Doprawiamy solą i pieprzem oraz przyprawą kreolską.
Odkładamy na bok.
Rozgrzewamy olej w garnku na śr.ogniu,aż będzie gorący,dodajemy następnie kawałki kurczaka i smażymy,mieszając ,zeskrobując przyrumieniony kawałki z dna garnka, aż kurczak będzie złocisty.
Świeże pomidory zmiksować wraz z cebulką i czosnkiem .Jeśli używamy z puszki to cebulę podsmażyć najpierw z czosnkiem .Wlewamy zmiksowane pomidory ,dodajemy tymianek , wędzoną paprykę ,curry , liść laurowy, i liczył /maggi / bulion.
Doprowadzamy do wrzenia ,i gotujemy na małym ogniu do miękkości, mieszając aby gulasz się nie przypalił .Dodajemy marchewkę , natkę pietruszki .Gęstość gulaszu dostosowujemy pod siebie dolewając wodę lub bulion.
Doprawiamy solą .Usuwamy listek laurowy i podajemy do stołu.Smacznego.








Komentarze

Popularne posty