Sałatka Nicejska
Przepyszna sałatka , która pochodzi z francuskiego miasta Nicea.Tradycyjnie robi się ją z pomidorów, jajek na twardo , oliwek nicejskich i anchois lub tuńczyka , doprawioną oliwą z oliwek lub w niektórych historycznych wersjach winegretem.Ja właśnie użyłam do jej polania winegretu.Jest bardzo znana na całym świecie od początku XX wieku i była przygotowywana i omawiana przez wielu szefów kuchni .Delia Smith nazwała ją " jedną z najlepszych kombinacji składników sałatkowych , jakie kiedykolwiek wymyślono ".A Gordon Ramsay powiedział , że "musi to być najlepszą sałatka ze wszystkich".Sałatka może być podawana jako sałatka złożona lub mieszana .Można dodać świeżo ugotowanego tuńczyka lub z konserwy .Zapraszam.
Składniki:
::::::::::::::::::::
1 puszka tuńczyka z oliwy / odcedzić ( olej zostawić ,użyjemy do winegret
0.5 puszki czerwonej fasoli / odcedzić
1 jajko na twardo/ obrać
1 czerwona cebula / pokroić w pół plasterki
Sałata kilka liści / umyć i osuszyć
0.5 papryki czerwonej lub żółtej / pokroić w cienkie paseczki
0.5 ogórka zielonego /pokroić w cienkie plasterki
0.5 pomidora /pokroić w pół plasterki
Sos winegret :
::::::::::::::::::::::::::
Oliwa od tuńczyka
1 łyżka octu winnego
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka erytrolu / cukier / miód
Sól i pieprz
:::::::::::::::::::;;;;;
Sałatę umyć ,osuszyć , wyłożyć na talerz.
Ogórka zielonego pokroić w plasterki ,pomidor w pół plasterki lub w cząstki, paprykę w kostkę lub paseczki ,cebulę w krążki lub pół krążki.Jajko ugotować na twardo , ostudzić , pokroić w plasterki.Tuńczyka i fasolę osączyć .Ułożyć składniki na sałacie i polać sosem winegret.
Sos do sałatki - wszystkie składniki sosu wymieszać ze sobą, polać sałatkę .Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz