Wegetariańskie Gołąbki z Grzybkami Suszonymi
Składniki:
:::::::::::::::::::::
Kapusta duża na Gołąbki
1 szkl.suszonych grzybków
1 szkl.ryżu
1 szkl.kaszy jęczmiennej
2 duże cebule
Olej
Sól i pieprz, pieprz ziołowy, majeranek odrobina do smaku,tymianek.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Kapustę oczyścić ze zwiędłych liści .W dużym garnku nastawić wodę z solą.Kapuste sparzyć i obrać z liści .Z liści sparzonych usunąć grube nerwy pomagając sobie nożem .Ryż i kaszę ugotować.Grzyby namoczyć na noc i ugotować w 1 szkl.wody przez 20 minut. Cebulę siekamy drobno i przesmażyć na oliwie na złoty kolor.Ugotowane grzyby cedzimy ,zostawiamy jednak wodę ( będzie na sos ), kroimy drobno .Ugotowany ryż i kaszę przełożyć do miski dodać posiekane grzybki ,usmażoną cebulę w raz z oliwą nie żałujemy go ,im więcej tym Gołąbki nie będą suche , sól ,pieprz ,pieprz ziołowy ,tymianek . Wymieszać dokładnie . Nakładać farsz na przygotowane liście kapusty i zawijamy w formie gołąbka .Gotowe Gołąbki układamy na dnie garnka wyłożonego liśćmi kapusty ,ściśle , jedne koło drugiego .Pomidory miksujemy lub używamy gotowego przecieru pomidorowego ,dodajemy 1 szkl.wody z namoczonych grzybków suszonych ,sól ,pieprz ,zagotować ,dodać 1 łyżkę na koniec mąki ziemniaczanej rozrobionej z odrobiną wody ,zagotować .Zalewamy sosem Gołąbki w garnku ,przykrywamy liśćmi kapusty ,nakrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez 45 minut.Gotowe podajemy z wytworzonym sosem podczas gotowania lub usmażone na patelni :) .Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz