Wegetariańskie Gołąbki z Grzybkami Suszonymi



 W moim domu często były robione wraz z gołąbkami z mięsem , a to z tego powodu ,że mój tata pochodził z kresów a mama z Niemiec . Ciągle z tego powodu były niesnaski , zwłaszcza na święta ,bo mama była zmuszona do robienia 2 menu na kolację świąteczną.Dlatego moje wspomnienia nigdy nie były przyjemne z tamtego okresu.Zawsze święta kojarzą mi się z krzykami ,z ciężka robotą w kuchni  i ganianiem przez mamę  nas dzieciaków ze ścierką w ręku  by nie podjadały gotowych dań .Teraz gdy już dawno nie jestem dzieckiem i nie obchodzę osobiście żadnych świąt ,to często wracam ,zwłaszcza zimą do ich zrobienia i przepisu taty, bo właśnie u niego w domu były gotowane na święta .Tak więc kochani dzielę się dziś z Wami moim rodzinnym przepisem na te pyszne Gołąbki wegetariańskie .


Składniki:

:::::::::::::::::::::

Kapusta duża na Gołąbki 

1 szkl.suszonych grzybków 

1 szkl.ryżu

1 szkl.kaszy jęczmiennej 

2 duże cebule

Olej

Sól i pieprz, pieprz ziołowy, majeranek odrobina do smaku,tymianek.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Kapustę oczyścić ze zwiędłych liści .W dużym garnku nastawić wodę z solą.Kapuste sparzyć i obrać z liści .Z liści sparzonych usunąć grube nerwy pomagając sobie nożem .Ryż i kaszę ugotować.Grzyby namoczyć na noc i ugotować w 1 szkl.wody przez 20 minut. Cebulę siekamy drobno i przesmażyć na oliwie na złoty kolor.Ugotowane grzyby cedzimy ,zostawiamy jednak wodę ( będzie na sos ), kroimy drobno .Ugotowany ryż i kaszę przełożyć do miski dodać posiekane grzybki ,usmażoną cebulę w raz z oliwą nie żałujemy go ,im więcej tym Gołąbki nie będą suche   , sól ,pieprz ,pieprz ziołowy ,tymianek . Wymieszać dokładnie . Nakładać farsz na przygotowane liście kapusty i zawijamy w formie gołąbka .Gotowe Gołąbki układamy na dnie garnka wyłożonego liśćmi kapusty ,ściśle , jedne koło drugiego .Pomidory miksujemy lub używamy gotowego przecieru pomidorowego ,dodajemy 1 szkl.wody z namoczonych grzybków suszonych  ,sól ,pieprz ,zagotować ,dodać 1 łyżkę na koniec mąki ziemniaczanej  rozrobionej z odrobiną wody ,zagotować .Zalewamy sosem Gołąbki w garnku ,przykrywamy liśćmi kapusty ,nakrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez 45 minut.Gotowe podajemy z wytworzonym sosem podczas gotowania lub usmażone na patelni :) .Smacznego.

Komentarze

Popularne posty