Wiśnie w Syropie


Jeden z lepszych przepisów  na wiśnie w Syropie jakie robiłam u siebie w domu.Fakt trwa to aż 3 dni ale myślę że warto .Przepis tradycyjny ,jeszcze przedwojenny  i bardzo go wam polecam.

Składniki :
:::::::::::::::::::
3 kg.wiśni wydrylowanych
3 kg.cukru
:::::::::::::::::::::::::::
Wiśnie umyć ,osuszyć , wydrylować z pestki .Gotowe ,drylowane wiśnie zasypać cukrem , zamieszać łyżką i zostawić pod przykryciem , zostawiamy na 24 godziny.Po tym czasie wiśnie puszczą sok ,przemieszać delikatnie łyżką i odlać sok do garnka.Sok wstawiamy na gaz i zagotowujemy .Gorącym sokiem zalewamy wiśnie ,mieszamy ,przykrywamy i odstawiamy na kolejne 24 godziny.Po tym czasie znowu delikatnie mieszamy i zlewamy sok do garnka i ponownie go zagotowujemy  i kolejny raz gorącym , zagotowanym sokiem zalewamy wiśnie ,mieszamy ,przykrywamy i odstawiamy na kolejne 24 godziny.Po tym czasie zlewamy po raz trzeci i ostatni raz sok do garnka ,zagotowujemy.Wiśnie przekładamy ciasno do wyparzonych słoików ,zalewamy gorącym sokiem ,zakręcamy słoiki i pasteryzujemy. Od momentu zagotowania się wody 15 minut.Gorące wyjmujemy na ściereczkę i odwracamy do góry dnem sloiki.Studzimy .Smacznego .

Komentarze

Popularne posty